Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: IOC utesluter inte Israel – däremot israelkritiker

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOC) kommer inte att utesluta Israel från OS i Paris 2024. Tvärtom, IOC kommer att utesluta idrottsmän som vägrar att ha med israelerna att göra.

Den OS-aktuelle palestinske brottaren Rabbia Khalil säger att han inte kommer att tävla mot israeliska brottare.
Facebook/Rabbia Khalil Palestinian Wrestler

Med en till och med inom idrottsrörelsen nästan unik dubbelmoral vägrar IOC att utesluta Israel från OS i Paris nästa år. I ett officiellt uttalande motiverar en talesperson för IOC beslutet att låta representanter för Israel delta:

”IOC tror fullt och fast på det individuella ansvaret, och idrottare kan inte hållas ansvariga för sina regeringars handlingar.”

När IOC beslöt att stoppa ryska och belarusiska idrottare från deltagande i OS, användes exakt den motsatta motiveringen: de ryska och belarusiska idrottsmännen och -kvinnorna måste anses vara ansvariga för sina länders agerande. 

När beslutet om Ryssland och Belarus fattades, lämnade IOC dock en möjlighet för idrottare från de båda länderna att ändå delta. Men då först efter att de kunnat garantera att de inte hör till de väpnade styrkorna i Ryssland eller Belarus, att de tagit avstånd från Rysslands anfall mot Ukraina och att de i så fall också måste tävla under neutral flagg.

IOC lägger dock inga hinder i vägen för medlemmar av den israeliska armén att tävla i Paris nästa år.

Tvärtom: i uttalandet säger IOC, med bland annat svenskorna Gunilla Lindberg, Frida Hansdotter och Petra Sörling, att alla idrottare som vidtar någon form av åtgärd mot israeler, kommer att bestraffas och uteslutas från OS. IOC riktar med det ett öppet hot mot många idrottsmän från muslimska länder, som vägrar möta israeler.

Till den tyska nyhetsbyrån DPA säger den OS-aktuelle palestinske brottaren Rabbia Khalil att han inte kommer tävla mot israeliska idrottare.

– Jag förväntar mig att fler arabiska eller pro-palestinska idrottare bojkottar tävlingar om de måste tävla mot idrottare från Israel, sade Khalil. Idrottare kommer att bli mer och mer redo att acceptera konsekvenserna av en sådan vägran.

I sina hot mot idrottare som vägrar möta israeler eller vägrar skaka hand som tack för god match med sin israeliska motståndare, hänvisar IOC till den olympiska chartan. IOC påminner i sitt uttalande om hur organisationen agerade under OS i Tokyo 2021: då bestraffades den algeriske judokan Fethi Nourine och hans tränare med tio års avstängning från all idrott, sedan Nourine lämnat walkover för att slippa möta israelen Tohar Butbul.

Den olympiska chartan gäller dock inte för alla.

I juli i år garanterade IOC-presidenten Thomas Bach personligen att den ukrainska fäktaren Olga Kharlan skulle få en plats i OS. Detta trots att Kharlan enligt det gällande regelverket uteslutits från OS-kvalet i Milano sedan hon vägrat skaka hand med sin ryska motståndare Anna Smirnova - som helt enligt IOC:s påbud tävlade under neutral flagga.

Trots att Palestina är medlem i IOC har organisationen konsekvent ställt sig på Israels sida. IOC har inte med ett enda ord kommenterat att israeliska trupper har mördat minst 170 palestinska idrottsmän och gjort det i princip omöjligt för palestinier att utöva idrott. Flera idrottsanläggningar har bombats sönder och samman av de israeliska flyganfallen mot Gaza.

Proletären har tidigare kunnat berätta hur både IOC och det Internationella fotbollförbundet (Fifa) i mars teg om den israeliska arméns attack mot män, kvinnor och barn på läktaren till den palestinska cupfinalen i fotboll på Faisal Al Husseini International stadium i Al-Ram, strax utanför Jerusalem.