Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ishockeyförbundet ändrar sig – Israel får vara med

Bara några dagar efter att det internationella ishockeyförbundet beslutat stoppa Israel från att spela en VM-turnering i februari, gör förbundet helt om: Israel får vara med.

Det israeliska laget spelar i division III, fyra divisioner under Sverige.
Ice Hockey Federation of Israel

Det var i förra veckan som det internationella ishockeyförbundets (IIHF) styrelse (council) fattade beslutet att stoppa Israel från att delta i mästerskap och tävlingar arrangerade av IIHF.

Det beslut som fattades hade inget med de israeliska krigsförbrytelserna i Gaza att göra, utan mer med säkerheten för både de israeliska hockeyspelarna och andra spelare i Israels närhet – det vill säga spelarna från Mexiko, Bulgarien, Turkiet, Nya Zeeland och Kirgizistan.

Gott så.

Det visade i alla fall att IIHF-ledningen förstått de känslor som det israeliska deltagandet rört upp, och förhoppningsvis också orsaken till de känslorna.

Turneringen, grupp B i VM:s tredje division (fyra divisioner under Tre Kronors serie) skulle ursprungligen har spelats i Israel, men flyttades till Bulgarien. Den spelas nu i Sofia den 22-27 januari. Med Israel som en av de deltagande nationerna, sedan bulgariska myndigheter givit garantier för säkerheten.

Proletären
Ur Proletären nr 3, 2024.

Efter den folkrättsvidriga ryska invasionen i Ukraina var IIHF-ledningen blixtsnabb med att stänga ute Ryssland och Belarus från den internationella ishockeyn. Beslutet kom bara fyra dagar efter invasionen.

I ett uttalande fördömde IIHF starkt användandet av militärt våld och uppmanade parterna att använda diplomati för att lösa konflikten. IIHF-basen, den fransk-kanadensiske byggnadsmogulen Luc Tardif, uttalade sig med tårar i ögonen:

– Vi är otroligt chockade över de bilder som kommer från Ukraina, sade Tardif.

De bilder som kommer ut från Gaza där uppemot 30.000 människor, varav merparten kvinnor och barn, nu mördats av det besinningslösa israeliska våldet, är tydligen inte lika chockerande för hockeybasen.

Det är ett ynkligt beslut IIHF fattat.

Och ett i högsta grad politiskt.

Som naturligtvis inte blir bättre av att IIHF i det dokument där förbundet gör sin helomvändning, ”önskar det israeliska landslaget och alla andra deltagande lag ett stort lycka till”.