Hoppa till huvudinnehåll

Kommunal varslar om strejk för privatanställda i vård och omsorg

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk efter att arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna inte går med på extrasatsningen för yrkesutbildade.

Anställda inom den privata äldreomsorgen kan gå ut i strejk den 15 januari.
Pixabay

Fackförbundet Kommunal varslar om konflikt för de av coronakrisen hårt pressade anställda inom privat vård och omsorg samt äldreomsorg. Detta efter att förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Almega Vårdföretagarna och Kommunal strandat. 

Vid årsskiftet löpte det tidigare avtalet mellan parterna ut som berör 55.000 anställda inom avtalsområdet. Varslet innebär att Kommunal lägger en nyanställnings-, mertids- och övertidsblockad mot privata vård- och omsorgsföretag i hela landet med start den 15 januari. Nästa steg i konfliktåtgärderna är att lägga ner arbetet på ett stort antal äldreboenden och vårdcentraler hos de berörda företagen från den 22 januari. 

Kommunal vill i förhandlingarna få igenom likvärdiga löneökningar för de privatanställda som de har förhandlat fram för de offentligt anställda med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, samt med de kooperativa och ideella arbetsgivarorganisationerna. Avtalet med SKR beskrevs då som ”riktigt jävla bra” av Kommunals ordförande Tobias Baudin, men Proletären kunde då visa att löneökningarna för de flesta inom Kommunal inte skulle nå upp till industrins märke.

– Sedan corona svepte in över Sverige har insikten om att det är helt nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena nått de allra flesta. Senast konstaterade Coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen att det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheten. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, till Kommunal.

Huvudfrågan i förhandlingarna är finansieringen av den extrasatsning på yrkesutbildade som Kommunal föreslagit och kommit överens om med den offentliga sektorn. Almega Vårdföretagarna vill betala satsningen genom försämrade anställningsvillkor för de anställda, vilket lett till varslet om konflikt.