Hoppa till huvudinnehåll

Kommunist kan vinna presidentvalet i Sri Lanka

I helgen är det presidentval i Sri Lanka. Anura Dissanayake från kommunistpartiet JVP leder i flera opinionsundersökningar.

AKD på kampanjmöte inför lördagens val.
X/Anura Kumara Dissanayake

Den 21 september går Sri Lankas 17 miljoner röstberättigade invånare till presidentval. Den sittande presidenten Ranil Wickremesinghe utmanas bland annat av Anura Kumara Dissanayake, AKD kallad, som är en av de tre favoriterna att vinna valet.

Men till skillnad från nämnda Ranil Wickremesinghe och Sajith Premadasa, som är son till den tidigare presidenten Ranasinghe Premadasa – som mördades av en självmordsbombare från separatistgruppen Tamilska tigrarna 1993 – representerar AKD ett brott med hela den gamla politikereliten.

X/Anura Kumara Dissanayake
Anura Kumara Dissanayake

AKD är ledare både för den försiktigt socialistiska valkoalitionen NPP och det marxist-leninistiska partiet JVP, Folkets befrielsefront.

Ranil Wickremesinghe däremot var premiärminister när den avskydde presidenten Gotabaya Rajapaksa flydde landet i samband med de stora protester som följde på den ekonomiska krisen i landet 2022. Därefter svors han in som president för att avsluta Rajapaksas mandatperiod, och har kommit att personifiera landets avtal med Internationella valutafonden, IMF, för att stabilisera ekonomin.

Vid ett besök på Kommunistiska Partiets particentral i Göteborg berättade Bimal Rathnayake från JVP:s centralkommitté om tankarna och taktiken inför valet.

– Vi hoppas få till en vänsterregering, men utan några illusioner om att det skulle betyda att vi har statsmakten. För det krävs mer klasskamp.