Hoppa till huvudinnehåll

Kritisk vänsterröst kickad ut ur V

Linköpingspolitikern Björn Alling har uteslutits ur Vänsterpartiet, anklagad för grova personangrepp vilket han tillbakavisar. ”Jag blir utesluten för att jag öppet framfört kritik mot högervridningen av partiet”, säger Björn Alling till Proletären.

Björn Alling (till vänster) och Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
Privat/Denny Lorentzen

På helgens partistyrelsemöte klubbades beslutet. Björn Alling, som sitter i Linköpings kommunfullmäktige för V, utesluts ur partiet.

– Det känns naturligtvis bittert efter 25 år som medlem, säger Björn Alling till Proletären.

Det var för en månad sedan som Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler inledde ett uteslutningsärende mot Björn Alling. Den utlösande faktorn var Allings kritik mot partiledaren Nooshi Dadgostars ensidiga fördömande av Hamas, efter attacken på Israel den 7 oktober och Israels efterföljande terrorbombningar av Gaza.

Efter uppmärksamhet i media om såväl kritiken som uteslutningsärendet landade den formella anledningen i att Björn Alling ska ha gjort sig skyldig till grova personangrepp och kränkande ord mot andra partimedlemmar. Men Björn Alling menar att det är uppenbart att det är hans långvariga kritik mot ledningens högervridning av partiet som är grunden.

Inför partistyrelsemötet fick han ett skriftligt underlag med ett 20-tal citat från Facebookuppdateringar och intervjuer med olika medier.

– Det är inlägg som jag nära nog skulle kunna använda som kampanjmaterial om jag kandiderat till partistyrelsen i ett normalt vänsterparti. Det finns ingenting som jag behöver skämmas över där, jag har bara tagit strid mot ledande företrädares högerpolitik.

Omkring en tredjedel av citaten, som Alling delat på Facebook, kommer från Proletärens intervju med honom för några veckor sedan. Några grova personangrepp står inte heller att finna i det övriga materialet – det hårdaste tillmälet är ”feg” om partiledare Dadgostar – däremot bland annat skarp politisk kritik mot V:s Natovänliga försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson.

”Du driver politisk enhetsfront med den blåbruna regeringen gällande vapenexport till kriget, det är en krigslinje. Du gör upp med den blåbruna regeringen om en Natoanpassad dubbling av militärbudgeten, det är en krigslinje”, har Alling skrivit på Facebook till Gunnarsson.

Björn Alling påpekar att det enligt V:s stadgar inte är grund för uteslutning att kritisera partiledningens politik eller att kräva partiledarens avgång.

– Däremot är det grund för uteslutning att gå emot partiets program. Och det har ju faktiskt Nooshi gjort flera gånger i media, där hon har sagt att partiprogrammet är föråldrat och inte gäller.

Han är fortfarande kritisk till V:s agerande runt Israels pågående folkmord i Gaza, liksom till den liberala vänstermedia som inte förmått ta tydlig ställning mot ockupationsmakten.

– Krigsförbrytelser som vi inte sett i världen på decennier, och det får försiggå utan att vårt parti ställer sig solidariska med det palestinska folket, utan man duckar så gott man kan. Det är en skamfläck.

– Det finns flera aktörer inom den breda vänstern i Sverige som verkligen har svikit sin solidaritet med Palestinas folk under några kritiska veckor när det palestinska folket demoniserades i svensk offentlighet, utan att den större delen av vänstern klarade av att stå emot det.

Björn Alling har överklagat sin uteslutning till V:s kongress nästa vår, där han ställs mot sina tydliga motståndare i partistyrelsen.

– Nooshi Dadgostar och Aron Etzler är rädda för kritik. De vill ha tysta och passiva medlemmar, så att de ostört får omvandla Vänsterpartiet till ett S light för att själva få ministerposter.