Hoppa till huvudinnehåll

Lärare fick avtal efter strejkhot

Strejkhotet hjälpte. Lärarna på friskolan Birger Jarls gymnasium i Stockholm får det kollektivavtal de krävt. ”Sedan vi varslade om strejk har det funnits en vilja att sluta ett avtal”, säger Sveriges Lärares förhandlingschef Elisabet Mossberg.

Faksimil: Notis i Proletären 36, 2024.
Montage: Proletären

Dagen innan strejkvarslet skulle omsättas i full strejk, valde friskolan Birger Jarls gymnasium, på Polhemsgatan i centrala Stockholm, att gå med på kollektivavtal för de 15 lärarna på skolan.

Det var den 2 september som fackförbundet Sveriges Lärare lade det unika strejkvarslet. Lärarna skulle gått i strejk klockan 08.00 på torsdagsmorgonen (12 september).

Facket har försökt få till ett kollektivavtal i flera år, men skolan har duckat och hänvisat till dålig ekonomi. Birger Jarls gymnasium ägs av privata skolkoncernen Vasiliou Education AB, med huvudmannen Per Vasiliou. 2023 hade skolan en omsättning på närmare 17 miljoner kronor och gjorde en vinst på två miljoner kronor. Under 2020-talets fyra första år har skolan genererat närmare nio miljoner kronor i vinst till ägarfamiljen. Vid halvårsskiftet 2024 redovisade skolkoncernen en omsättning på knappt 15,9 miljoner kronor, och ett eget kapital på 4,34 miljoner.

Vasiliou Education har hittills hårdnackat vägrat skriva avtal, men fackets strejkhot fick skolkoncernen att mjukna. Det var lärarna på skolan som själva tog initiativet till att strejka för ett avtal. Ett strejkvaktsschema fanns redan på plats när skolan böjde sig.

Sveriges lärare
Elisabeth Mossberg.

– Arbetsgivaren har varit mycket tillmötesgående, sedan vi varslade har det funnits en vilja att sluta ett avtal och en förståelse för att medlemmarna vill detta, säger Elisabet Mossberg till vilarare.se. Ägaren har hela tiden hävdat att ekonomin inte tillåter kollektivavtal, men att det är något man kommer att vilja teckna i framtiden. Jag tror att de nu har kommit fram till att vinsterna på sikt är mycket större än kostnaderna.

Det kollektivavtalslösa tillståndet på Birger Jarls Gymnasium är ovanligt: 99 procent av fackets medlemmar på de kommunala området har kollektivavtal och inom den privata friskolesektorn har 96 procent de kollektivavtal som handlar om bland annat semesterrättigheter och löneutveckling.

Sveriges Lärare ska nu försöka organisera den del av lärarkåren som saknar kollektivavtal:

– Vi gör ett systematiskt arbete för att få kollektivavtal på alla arbetsplatser, säger Elisabet Mossberg.