Hoppa till huvudinnehåll

Malmö kokade av Palestinasolidaritet – tiotusentals demonstrerade

– Det var en solidarisk protest där alla gick med ett gemensamt mål om att bojkotta israel, och ett gemensamt krav om att stoppa folkmordet i Gaza, säger Yomn Kadoura från Stoppa Israel-kampanjen, som igår anordnade en av de största solidaritetsuppvisningarna för Palestina i Sverige någonsin.

Stor uppslutning i Eurovision-staden Malmö.
Proletären

Tiotusentals demonstrerade under kristihimmelfärdsdagen i Malmö mot Israels deltagande i Eurovision och mot det pågående folkmordet i Gaza. Enligt polisen var deltagarantalet 12.000 – arrangörerna anger 20.000-25.000 deltagare.

Oavsett var det troligtvis den största solidaritetsuppvisningen för Palestina i Sverige någonsin. 

Proletären
Många demonstranter var ditresta. Till exempel hade Kommunistiska Partiet ordnat två fulla bussar från Göteborg.
Proletären
Fullt ös i det danska demonstrantblocket.

Många demonstranter var ditresta, på skyltar syntes ”Borås mot folkmord”, ”Göteborg mot folkmord”, ”Copenhagen united against genocide”, och så vidare.

– Det kändes självklart att komma hit och göra sin röst hörd, säger Dora som kommit ända från Stockholm med sina vänner för att demonstrera, till Proletären.

 

 

 
 
Proletären
10-12.000 demonstranter, enligt polisen. Möjligtvis många fler.

Marschen gick från Stortorget genom hela staden, via Triangeln, ända fram till Mölleplatsen, som blev ett slags festivalområde, med matstånd och scen.

Proletären
De som inte gick med stod och hejade på.

Flera kända artister uppträdde. General Knas, Nynningen, Sefan Sundström, Mikael Wiehe och den egyptiske rockaren Ramy Essam.

Uppträdde gjorde också svensk-palestinska Kofia, som skrivit det som ibland kallas för Palestinarörelsens ledmotiv – Demonstrationssången (Leve Palestina). Låten möttes med allsång och jubel.

Proletären

Povel Johansson, ordförande i Kommunistiska Partiet, talade efter Kofias uppträdande.

– Det var lite som att gå på scen efter Beatles, säger Povel Johansson och skrattar.

Han är mycket nöjd med dagen.

– Det var en fantastisk uppslutning. Och en viktig folkfest – till skillnad från Eurovision-spektaklet på Malmö Arena.

Arrangörerna är också nöjda. 

– Det gick jättebra, säger Yomn Kadoura från Stoppa Israel-kampanjen, som anordnade demonstrationen.

– Det var en solidarisk protest där alla gick med ett gemensamt mål om att bojkotta Israel, och ett gemensamt krav om att stoppa folkmordet i Gaza.

Proletären
Festivalstämning på Mölleplatsen.

En liten del av demonstrantskaran gick iväg och protesterade närmare ”Eurovision-byn” senare under kvällen. Det gick förhållandevis lugnt till, utöver några mindre konfrontationer med polisen. 

Däremot sprids nu desinformation på nätet om demonstrationen i form av gamla klipp från demonstrationerna mot Israel 2009, då bland annat ditresta anarkister bråkade med polisen.

Vad gäller Eurovision så gick Israel vidare till finalen, som hålls imorgon lördag. 

– Vi har planerat en stor protest på samma sätt och jag är säker på att det blir en solidarisk, hederlig demonstration för folkrätten, säger Yomn Kadoura.

Netanyahu förbannad

Demonstrationen uppmärksammades världen över. På plats fanns al-Jazeera och kamerateam från i stort sett alla länder som sänder Eurovision, men också många prominenta videobloggare och frilansjournalister.

Till och med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu såg sig nödgad att kommentera demonstrationen. Han blev fly förbannad och kallade den för en ”fruktansvärd våg av antisemitism”.

Den proisraeliska demonstrationen som hölls på annan plats i Malmö samma dag var nog ingen större tröst. Den samlade fler poliser än demonstranter.