Hoppa till huvudinnehåll

Ny lag mot ”tobaksfritt” snus kan bli tandlös

Med aggressiv reklam riktad till barn och unga tjänar privata snusbolag pengar på det nya vita snuset - på bekostnad av konsumenternas hälsa. En ny lag som börjar gälla den 1 augusti och som ska reglera det nya snuset riskerar att bli tandlös.

Kändisar och influencers gör reklam för det vita snuset – något som lockar särskilt unga.
Foto: Skärmdump Montage: Proletären

Reklaminslag med tuff musik, influencers som lägger in en prilla, nytt och spännande utseende på förpackningarna där det nya tobaksfria snuset görs till en del av den unga livsstilen – det nya vita snuset vinner snabbt marknadsandelar i Sverige. Mest mottagliga för reklamen är unga tjejer: på bara några år har antalet högstadietjejer som snusar sjudubblats.

Det vita snuset sägs vara tobaksfritt, men det innehåller mer tillsatt nikotin än traditionellt snus – nikotin är en starkt beroendeframkallande produkt framställd ur tobaksplantan. Vart sjunde dödsfall i Sverige är tobaksrelaterat.

Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, menar att produkterna inte alls är så ofarliga som reklamen visar.

– Man luras av produkterna. Det ges en bild av att de inte är så farliga. Dessutom marknadsförs de på bästa sändningstid, vilket gör att barn exponeras för dem, säger Adermark till TT. De ser det som godis ungefär. Man reflekterar inte över att de innehåller nikotin som är kraftigt beroendeframkallande och påverkar hjärnan, blodkärlen och en rad andra funktioner i vår kropp.

I en omröstning den 21 juni röstade en riksdagsmajoritet för en ny lag om skärpta regler för nya nikotinprodukter, med åldersgränser, hälsovarningar och en begränsad marknadsföring. För lagen röstade S, V, MP, C och SD. Mot röstade M, L och KD. Lagen börjar gälla den 1 augusti.

Men riksdagen motsatte sig samtidigt ett V-förslag om att förbjuda smaktillsatser i e-cigaretter. Riksdagens högerpartier vill vänta på nya utredningar om nikotinets skadeverkningar. Detta trots att det sedan gammalt är känt att nikotin ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, fosterskador och psykisk ohälsa och att de är en inkörsport till ett beroende.

Det beslutet kan göra den nya lagen tandlös: en undersökning som organisationen A Non Smoking Generation beställt av Novus, visar att 44 procent av de tillfrågade 14-18-åringarna anser att smaktillsatser är en anledning att testa nya nikotinprodukter. Och det nya vita snuset marknadsförs i hög grad just med smaker som argument.

Swedish Match är ett av de privata bolag som säljer det nya vita inne-snuset. Bolaget säljer märken som Zyn, Volt och Swave. Volt med smaker som Lemon Spritz, Cool Mint och Citrus Strong, Swave med smaker som Mojito Sun och Cuba Libre.

Ett annat snabbt expanderande bolag är e-handelsåterförsäljaren Haypp (uttalas hajp), som driver tio sajter med namn som Snusbolaget och Nicokick och har en omsättning på två miljarder. Haypp säljer bland annat snusmärket Lyft som finns i olika smaker med tuffa och lockande namn: Caribbean Spirit, Barista Twist Slim Strong, Cool Air Slim och Tropic Breeze Slim.

Novusundersökningen visar också att 35 procent av de tillfrågade anser att den produktplacerade reklamen i tv-serier och sociala medier lockar till att pröva på det nya snuset.

– Tyvärr är risken stor att de nya reglerna är otillräckliga för att hindra tobaksindustrin från att fortsatt kunna locka unga in i skadliga beroenden. För att verkligen skydda unga krävs ett totalförbud mot all reklam och smaksättning av nya nikotinprodukter, både vitt snus och e-cigaretter, säger Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation, i ett pressmeddelande.

Det vita snuset processas så att det mesta av tobaken försvinner – men istället tillsätts nikotin på konstgjord väg. Nikotin som kommer från – tobaksplantan.

Tankesmedjan Tobaksfakta för ett tobaksfritt Sverige, konstaterar att man inte kan säga att en produkt som innehåller nikotin är tobaksfri.

– Alla produkter som innehåller tobak och nikotin har sitt ursprung i tobaksplantan. Nikotinet i så kallat tobaksfritt snus kommer från tobaksblad. Tobaksindustrins uppfinningsrikedom är stor både vad gäller att kringgå lagstiftning och att producera nya produkter, säger experten Margaretha Haglund till organisationens hemsida.

Tobaksfakta är starkt kritisk till tobaksbolagens lobbyverksamhet, och konstaterar att bolagen inte ens gör någon hemlighet av hur de påverkar politiker.

I Swedish Matchs årsredovisning från 2020 skriver bolaget att ”Swedish Match följer noga utvecklingen inom tobakslagstiftning och förser fortlöpande myndigheter och andra regulatoriska instanser med information och bidrar med bolagets syn på frågor som påverkar verksamheten”.

Målet är att undvika regleringar:

”Regleringarna ska inte vara utformade för att göra rökfria nikotin-och tobaksprodukter mindre lockande för cigarettkonsumenter som söker efter alternativ eller för att införa ett absolut förbud eller reglering som i praktiken innebär ett förbud för sådana produkter”, skriver Swedish Match.

– Att tobaksindustrins intresse är oförenligt med folkhälsans bästa är tydligt, menar Margaretha Haglund. Att tobaksindustrin inte vill regleras mera eftersom de värnar om sina vinster vet vi sedan länge.