Hoppa till huvudinnehåll

Ökänd kommundirektör bytte namn – tar över ansvaret för äldrevården i Nacka

Mikael Gustavsson Roxell blir ny social- och äldrevårdsdirektör i Nacka Kommun. Gustavsson Roxell hette tidigare Mikael Lekfalk och fick i oktober 2019 sparken från jobbet som kommundirektör i Luleå efter omfattande ekonomiskt mygel.

Johan Fredriksson/Facebook

När Mikael Gustavsson Roxell tar över social- och äldrevården i Nacka kommun söder om Stockholm, tar han också över ett moderat skyltfönster. I Nacka privatiseras nästan allt, vilket Proletären skrivit om tidigare.

Mer än någon annan stockholmskommun har Nacka privatiserat äldreboendena. Det är på äldreboenden och inom hemtjänsten som coronaviruset har en stadig tillväxtgrund när skyddsutrustning saknas och personalen ständigt byts ut.

Det gör den ofta i Nacka. De senaste tio åren har kommunen avslutat 71 kontrakt med hemtjänstföretag som kommunledningen först tagit in på entreprenad men som sedan konstaterats på olika sätt inte hålla måttet. Sedan 2010 har 16 företag ertappats med brister som anses vara allvarliga.

71 brutna kontrakt är oerhört mycket. Som en jämförelse har moderatstyrda Järfälla och Sollentuna under samma period brutit avtalen med sex hemtjänstföretag.

Ordförande för äldrenämnden i Nacka är kristdemokraten Karin Teljstedt. Tidigare i år fanns hon mitt i skandalen med hemtjänstföretaget Ideal Vård & Service som fått kontrakt av kommunen, men som ertappades med omfattande ekonomiskt fusk.

Samtidigt sprids coronaviruset bland de äldre i Nacka. Före påskhelgen hade 134 fall konstaterats i kommunen, vilket gör Nacka till en av de värsta smitthärdarna i stockholmsomådet.

Nu tar Mikael Gustavsson Roxell över som ny chef för äldrevården i kommunen. Det är med stor säkerhet ingen slump.

I oktober 2019 hette Mikael Gustavsson Roxell fortfarande Mikael Lekfalk, och under det namnet fick han den 4 oktober sparken från jobbet som kommundirektör i Luleå kommun. Det efter vidlyftiga affärer där Lekfalk, samtidigt som kommunen genomförde omfattande nedskärningar, valde att hyra in en personlig mentor för 20.000 kronor om dagen, en total kostnad för kommunen på 570.000 skattekronor.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) förklarade sig då helt ovetande om vännen Lekfalks affärer. Men det dröjde bara en knapp vecka innan också Nordström fick gå i kölvattnet av Lekfalkaffären.

Två dagar efter att Nordström gått briserade ytterligare en skandal. Nordström anklagades för att ha utnyttjat en kvinna i beroendeställning, något som S-ledningen i både Luleå och nationellt visste om innan Nordström avgick.

Lekfalk fick en fallskärm på 1,4 miljoner kronor. Nordström fick 705.600 kronor.

Och nu sluts cirkeln i Nacka. Niklas Nordström är född i Norrbotten, men lämnade Luleå i början av 2000-talet för att bosätta sig i Nacka. Nordström arbetade då för lobbyföretaget Prime med uppgift att vrida S-politiken åt höger.

Efter flytten tillbaka till Luleå, och som kommunalråd från 2014, skar han ner 430 miljoner kronor på äldre- och barnomsorgen samt på skolan. Till sin hjälp i det omfattande nedskärningsarbetet tog Nordström den moderata kommunpolitikens ledande privatiseringsivrare Erik Langby. Mellan 1983 och 2012 var Langby kommunalråd – i Nacka.