Hoppa till huvudinnehåll

Olika ”uppskattning” för kommunanställdas coronaslit

Frukt och godis. Ett presentkort i lokala butiker. Några dagars ledighet. Eller inget alls. Landets kommuner uppskattar de anställdas arbete under coronapandemin på olika sätt.

Det skiljer mycket från kommun till kommun. I vissa kommuner har de anställda fått pengaersättning, i andra bara tårta.
Proletären

Bonus på några hundralappar. Smörgåstårta. Uppskattning i allmänna ordalag. Så belönar landets kommuner de arbetare som sliter hårt varje dag under coronapandemin.

– Presentkort är väl trevligt, men de här arbetarna förtjänar en riktig löneförhöjning. De kommer att ha räkningar att betala även efter pandemin. Frukt och godis betalar ingen hyra, säger Jorge Nuñez, kommunistisk fullmäktigeledamot i Ludvika, till Proletären.

Ludvika är en av de kommuner som inte svarat på en enkät i Aftonbladet om hur kommunerna visat sin uppskattning för medarbetarna under coronapandemin.

– Jag har inte sett att den här frågan har diskuterats, men jag ska ta upp den i fullmäktige. Det första som kommer upp i huvudet är ju kompensation i form av höjd lön, säger Jorge Nuñez.

Han får medhåll av Marta Szebehely, professor i socialt arbete.

– Äldreomsorgspersonalen har kämpat under den här pandemin och jag kan tycka att det vore mycket bättre om den fick ett lönepåslag som blir kvar efter pandemin, säger Marta Szebehely till tidningen. Hellre det än en symbolisk eller större summa, eller en gåva. En riktig löneförhöjning är bättre än tillfälliga gester.

Men så resonerar inte landets kommuner. I enkäten svarar bara en enda kommun, det starkt högerstyrda Kungsbacka, att ”de medarbetare som har tagit ett extra stort ansvar /…/ kommer att uppmärksammas inom ramen för vår lönerevision och därigenom belönas för sin goda prestation”. Kommunens ledning anser, tydligen i enlighet med tesen att sjukvårdspersonalens yrkesval är ett kall, att bonus eller extra ersättningar kan skapa ”felaktiga motivationer för medarbetare att ta ansvar och bidra extra”.

Uppskattningen för de anställdas coronaslit skiljer sig åt mellan kommunerna. Här är ett axplock ur Aftonbladets enkät.

Moderatstyrda Lidingö kommun i Stockholm säger sig vara ”en attraktiv arbetsgivare och uppmuntrar medarbetare i vardagen” – det är allt. I Kungsör, där Socialdemokraterna styr i koalition med Vänsterpartiet och Liberalerna, har de anställda inom äldreomsorgen fått en gratifikation på 2.000 kronor.

Hanna Eriksson
I region Västerbotten fick de anställda 400 kronor i julklapp. ”Ett hån", tyckte sjuksköterskan Miahabo Berenger, som protesterade med sina kollegor.

I Ljusdal där S, L och Miljöpartiet styr under namnet Triaden, har de anställda fått tårta. I Sjöbo (M uppbackat av L och C) har den hårt arbetande personalen belönats med en fleecetröja. I alliansstyrda Lycksele fick de anställda ett presentkort på 300 kronor – och en mössa. Och i Sverigedemokraternas skyltfönster Sölvesborg har de anställda, beroende på anställningstid, fått antingen två dagar ledigt eller ett presentkort på 200 kronor.

I Sala, styrt av Centerpartiet, har de anställda inte fått något alls.