Hoppa till huvudinnehåll

Palestinska klubbar kräver idrottsbojkott

300 palestinska idrottsklubbar kräver att den internationella olympiska kommittén, IOC, beslutar om en idrottslig bojkott mot Israel. Många idrottsmän ställer upp för den palestinska kampen.

Palestinska klubbar och idrottare kräver bojkott av Israel.
BDS Movement

Samtidigt som Palestina spelade 1-1 mot Saudiarabien i Asiatiska Cupen i fotboll, gick 300 palestinska idrotts-
klubbar ut med kravet att IOC ska stoppa den israeliska idrotten från deltagande i OS i Paris i sommar.

Det palestinska fotbollsförbundet (PFA) är en av de många organisationer som kräver en idrottslig bojkott mot Israel, i första hand i OS i Paris senare i år.

Bojkottkraven får stöd på många håll, bland annat av 200 aktiva och före detta aktiva irländska idrottare. Samt av stjärnor som svenske boxningsvärldsmästaren Badou Jack. På sina sociala medier är den före detta djurgårdsboxaren mycket aktiv i stödet för den palestinska kampen.

Andra idrottsmän som uttalat sitt stöd för den palestinska kampen är den franske fotbollsspelaren Karim Benzema som på X (före detta Twitter) skrev att ”befolkningen i Gaza är än en gång offer för de bombningar som inte skonar varken kvinnor eller barn”. Inlägget fick 618 000 likes, det delades 200 000 gånger och sågs av 50 miljoner människor.

Bland de många som ställer upp för palestinierna finns också Liverpools egyptiske forward Mohamed Salah, Manchester Citys algerier Riyad Mahrez, Bayern Münchens marockanske spelare Nassir Mazraoui samt förre Real Madrid-spelaren Mesut Özil, före detta franske landslagsmannen Franck Ribery och landsmannen Jules Koundé som spelar i Barcelona. Också Real Betis franske spelare Nabil Fekir ställer upp för Palestina. På X vittnar Fekir om sitt ”orubbliga stöd för det palestinska folket... och våra systrar och bröder som lidit av apartheid under lång tid. Vi hoppas att rättvisa och fred kommer tillbaka”. I Marockos landslag har flera spelare uttryckt sitt offentliga stöd för palestinierna, liksom också Nya Zeeländska rugbystjärnan Sonny Bill Williams, den amerikanske tidigare basketspelaren Ray Allen och den brittiske före detta boxaren Amir Khan, tidigare världsmästare i lätt weltervikt.

Nu går också runt 300 palestinska klubbar, fotbollsklubbar för både män och kvinnor, samt basket- och volleybollag ut och kräver att Israel idrottsbojkottas, detta i de döda palestinska idrottsmännens- och kvinnornas namn. I uppropet till IOC, #BanIsrael, heter det att IOC måste ”tillämpa sina principer och uppfylla sina skyldigheter genom att förbjuda Israel från att delta i nästa olympiska spel, i Paris i juli 2024. Detta tills Israel upphör med sina allvarliga brott mot internationell rätt, särskilt det israeliska apartheid-systemet och det pågående folkmordet i Gaza”.

I uppropet konstaterar de palestinska idrottsklubbarna att många palestinska idrottsmän mördats av det urskiljningslösa israeliska våldet i Gaza. Bland dem Hani Al Masdar, tränare för det palestinska OS-laget i fotboll och den 16-årige talangen Said Odeh som dödades av en israelisk krypskytt. 

De är två namn bland många, många plestinska idrottare som dödats av Israel. Den palestinska olympiska kommitténs kontor i Gaza har förstörts helt av de israeliska bombningarna och ockupationsmakten har också, vilket Proletären kunde berätta i förra veckan, förvandlat Gazas äldsta fotbollsstadion Al Yarmouk (byggd 1938) till ett internerings-, tortyr- och förhörscenter. 

PFA har uppmanat det internationella förbundet (Fifa) att kräva Israel på det juridiska ansvaret för det systematiska våldet mot den palestinska fotbollen.

Det palestinska uppropet påminner det globala idrottssamfundet om de märkliga signaler det skickar om ”Israel, mitt i ett pågående folkmord, får delta i de kommande olympiska spelen. Det skulle signalera till det internationella samfundet att IOC godkänner allvarliga krigsförbrytelser”.

De palestinska lagen vädjar till idrottsgemenskaper och idrottsfans och aktivister i den arabiska regionen, den globala södern och runt om i världen att backa upp kraven att ”pressa IOC att stoppa Israel (…) i landets förberedelser inför de olympiska spelen”.