Hoppa till huvudinnehåll

Paris sophämtare laddar om

Efter tre veckors strejk har sophämtarna i Paris pausat strejken för att samla styrkorna inför nya aktioner.

Strejkande sopgubbar demonstrerar mot pensionsreformen den 23 mars.
Artur Szandrowski

I tisdags demonstrerade återigen två miljoner arbetare i Frankrike mot Macrons hatade pensionsreform, enligt den fackliga centralorganisationen CGT. Samma dag meddelade de CGT-anslutna sophämtarna i Paris att de suspenderar sin tre veckor långa strejk.

I ett uttalande säger CGT-FTDNEEA, som organiserar sophämtare och kloakarbetare i Paris, att man ställer in strejken tillfälligt för att kunna komma tillbaka starkare. Anledningen är att man har allt färre som strejkar, då varje dag utan lön tär hårt på hushållsekonomin för de strejkande. 

Artur Szandrowski
Renhållningsarbetarnas strejk har fått Paris gator att kantas av sopor.

Nu städar sophämtarna upp bland de tiotusentals ton sopor som legat i drivor på Paris gator de senaste veckorna, men utan att ge upp striden mot regeringens förslag om att höja den allmänna pensionsåldern från 62 till 64 år.

Sophämtarnas svårighet att upprätthålla en oavbruten strejk visar på nödvändigheten av arbetarsolidaritet. Till skillnad från de svenska LO-förbunden – som ändå aldrig använder miljarderna de har skvalpandes på börsen till något vettigt – har CGT-förbunden inga feta strejkkassor att ta ur till sina medlemmar. 

De flesta av de strejkande arbetarna får helt enkelt ingen ersättning medan de tar striden för hela den franska arbetarklassen – och samtidigt är en inspiration för arbetare över hela Europa. 

Därför är det så viktigt med den internationella solidariteten, som Proletärens insamling till de strejkande järnvägsarbetarna i Parisförorten Trappes är ett uttryck för, säger svensk-franske lokföraren Axel Persson, klubbordförande i Trappes.

Marcus Jönsson
Axel Persson tillsammans med arbetskamrater från bangården i Trappes, Azdine Bouamara, Jean-Baptiste Buard och Patrick Planque.

– Vi vill tacka alla Proletärens läsare som skänkt pengar till oss. Det är fantastiskt att det redan kommit in nästan 3.000 euro. Pengarna behövs verkligen, vi är tacksamma för varje krona och hoppas på mer hjälp för att kunna fortsätta strejka tills vi vunnit.

Senast igår röstade järnvägsarbetarna på flera stationer i Paris, däribland Trappes, för att fortsätta strejken. 

– Alla tillsammans, vi fortsätter tills regeringen ger sig! Fram till nästa stora demonstrationsdag den 6 april har vi aktiviteter varje dag, säger Axel Persson.

Mitt under en av de största klasstriderna i Frankrike de senaste decennierna höll CGT kongress i veckan. Till ny generalsekreterare valdes Sophie Binet, som tar över efter Philippe Martinez åtta år på posten.

Kongressen antog bland annat en motion som slår fast kravet på sänkt pensionsålder och full pension vid 60 års ålder.

CGT
CGT höll sin 53:e kongress mitt under en av de största klasstriderna i Frankrike på decennier.

”Vi kommer helt enkelt inte tillbaka till jobbet förrän ni drar tillbaka reformen! Det blir ingen medling och inga kompromisser”, var budskapet på Twitter från CGT:s kongress till president Macrons skakade regering.

Kongressen fördömde också den franska statens hårda repression mot demonstranter och fackföreningsfolk.

Stöd de strejkande i Frankrike!

Sätt in ditt bidrag på postgiro 723750-6 eller swisha till 123.465.0446. Märk betalningen ”Frankrike”. Pengarna går oavkortat till strejkkassan för CGT:s järnvägsklubb i Trappes.