Hoppa till huvudinnehåll

Politiker vill stoppa BB-ockupation – ”Folket i Ådalen kommer gå man ur huse”

Det socialdemokratiska regionrådet i Västernorrland vill få ett stopp på BB-ockupationen i Sollefteå, men svaret från ockupanterna är enhälligt: ”Vi tänker inte ge oss.”

Artikelförfattarna med BB-ockupanterna. Fr v: Lennart Häggkvist, Eva Rudström, Birgit Söderberg, Lillemor Nilsson, Elisabet Svartvaden, Roger Sjöström, Karl-Erik Lindström och Caroline Johansson.
Proletären

Västernorrlands invånare undrar vad som ska komma ut av det nya styret i regionen. Inte för att det förra samarbetet mellan S, V och MP medförde annat än den krispolitik som präglat Västernorrlands län under åratal, men när S nu sökt sina hjälptrupper på högerkanten med M och L istället så kan man knappast förvänta några glädjebud framöver heller.

Vad har hittills framkommit om den tillträdande regionenledningens planer? Jo, ambulanstransport ska kosta den sjuke 400 kronor och 30 miljoner tas från en krisande, överbelastad slutenvård för att satsas på på primärvården. Dessutom vill man få ett slut på ockupationen av Sollefteå sjukhus.

Det är en imponerande ordning och ett imponerande ansvarstagande, som alla engagerade och stöttande medborgare tar.

För snart två år sedan förlorade sjukhuset BB, akut kirurgi, ortopedi och gynekologi. Denna vård har flyttats till Örnsköldsvik (10 mil bort) respektive Sundsvall (14 mil). Sollefteåbor har sedan dess ockuperat sjukhuset i kampen för en återupprättad vård.

När vi anländer till Sollefteå avlöser vi morgonockupanterna, som suttit i receptionens vänthall sedan sju på morgonen. Vi övertar deras gula västar och får sällskap av tre medockupanter, pensionerade damer, som glatt ställer upp på ett samtal om hur ockupationen fungerar.

– Det flyter på fint. Det rör sig kanske om 15-20 personer som återkommande är här, vissa ofta, kanske ett eller två pass i veckan, andra med längre mellanrum och än fler som kommer någon gång ibland. Av förklarliga skäl är många pensionärer, men ibland kan här vara en hel barnfamilj som sover över. Madrasser finns på plats, sängkläder tar man med sig.

Proletären
Ockupanterna tar fikapaus.
Vi är intresserade av hur man mottagit hotet, som uttalats i media av regionrådet Glenn Nordlund (S) om ett stopp på ockupationen. Svaren vi får är entydiga.

– Vi blev bara ännu argare och tänker inte ge oss!

– De får lyfta ut oss och så ser vi till att vi placerar några riktiga tungviktare här!

– Folket här i Ådalen kommer att gå man ur huse för att förhindra att man kör ut oss!

De tre kvinnor vi träffade när vi var här i april förra året kommer och hälsar på. Karl-Erik Lundström, en ”veteranockupant”, som snart sovit här 200 nätter, kommer förbi för en pratstund, och vi får reda på hur ockupationen finansieras (gåvor och donationer) och organiseras. 

Det finns ansvariga för bokningspärmen där man skriver upp sig för passen. Någon fyller på kylskåpet så att det finns frukost till övernattarna och kaffe till den skänkta automaten.

Det är en imponerande ordning och ett likaledes imponerande ansvarstagande, som alla engagerade och stöttande medborgare tar för att återställa och bevara en god sjukvård i bygden.

Den 30 januari fyller ockupationen två år.