Hoppa till huvudinnehåll

Protest mot israeliskt deltagande i veteran-VM

Proletären FF ifrågasätter varför israeliska idrottare får tävla i veteran-VM i friidrott i Göteborg.

Proletären FF:s Jonatan Fahlén talar på protesten som klubben ordnade utanför Slottsskogsvallen. Deltog gjorde även Ship to Gaza, Solens Port, Nej till Nato Göteborg, Palestinagrupperna i Göteborg samt Kommunistiska Partiet.
Artur Szandrowski

När Veteran-VM i friidrott invigdes i Göteborg på måndagen, fanns sju israeler med bland de 8.000 deltagarna från 111 länder. Idrottsklubben Proletären FF anordnade samtidigt en protest mot att idrottare från en stat som begår krigsbrott får delta i en internationell tävling i Göteborg. Ett sjuttiotal Palestinavänner samlades utanför Slottsskogsvallen, delade ut flygblad, höll tal och sjöng.

– Det är viktigt att vi syns, vi vill vara en nagel i ögat på dem som vill låta Israel tävla, säger Jonatan Fahlén från Proletären FF.

Bakgrund

PROLETÄREN FF:S ÖPPNA BREV TILL GFIF OCH GÖTEBORGS STAD

PROLETÄREN FF:S ÖPPNA BREV TILL GFIF OCH GÖTEBORGS STAD

Den 12 augusti invigs Veteran-VM i Friidrott här i Göteborg. I tävlingen deltar friidrottare från 111 olika länder - däribland Israel. Staten Israel, som för närvarande begår krigsbrott (och sannolikt även folkmord) i Gaza, kommer därmed att representeras i en internationell tävling i Göteborg.

Samtidigt som ryska idrottare förbjuds att tävla för sitt land, på grund av kriget i Ukraina, välkomnas israeliska idrottare att delta i tävlingen. Dubbelmoralen kunde inte vara tydligare. På vilket sätt skiljer sig ockupationsmakten Israel från Ryssland? Rysslands ockupation av Ukraina är såklart folkrättsvidrig, men detsamma gäller för Israels ockupation av Palestina.

FN:s högsta domstol, ICJ, slog nyligen fast att Israels ockupation av Palestina strider mot internationell rätt. Det är knappast någon nyhet. FN har upprepade gånger konstaterat att Israels ockupation strider mot folkrätten. Men det är inte allt. ICJ konstaterar även att Israel begår apartheid mot palestinier – något som tidigare bekräftats av Amnesty, Human Rights Watch och den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem.

Den 20 maj begärde åklagare på Internationella Brottsmålsdomstolen (ICC) en häktningsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Åklagarna på ICC vill ställa honom inför rätta för brott mot mänskligheten. Bevisen kunde inte vara tydligare.

Under de senaste månaderna har Israel medvetet dödat tusentals civila palestinier, varav merparten kvinnor och barn. De har skurit av tillförseln av mat, vatten och el – i medvetet syfte att svälta ut Gazaborna. Dessa handlingar är att betrakta som folkmord - enligt FN:s Folkmordskonvention från 1948. Just därför utreds Israel nu för folkmord av den internationella domstolen ICJ. En folkmordsutredning tar lång tid att utföra - ofta flera år. Därför kommer domen att dröja. Men i sitt preliminära utlåtande konstaterar domstolen att Israel ”sannolikt” begår folkmord mot palestinier i Gaza och har beordrat dem att upphöra med det - vilket de inte har gjort.

Trots den internationella domstolens uppmaningar har Israel fortsatt sin blockad mot Gaza och därmed stoppat förnödenheter från att nå den svältande befolkningen. Detta kommer att orsaka massdöd hos den palestinska befolkningen. Trots domstolens uppmaningar har Israel fortsatt att bomba flyktingläger, skolor, sjukhus – ja, all civil infrastruktur i Gaza.

Antalet civila som Israel dödat de senaste tio månaderna i Gaza är fler än vad Ryssland dödat under två och ett halvt års krig i Ukraina. I ett längre perspektiv är dödsoffren ännu fler, med tanke på att ockupationen har pågått sedan 1948, då Israel annekterade Palestina och etniskt rensade två tredjedelar av dess befolkning. Detta är bakgrunden till det som nu sker.

Folkmord, apartheid, brott mot mänskligheten. Det är inga små anklagelser som riktas mot Israel - och detta från de tyngsta instanserna inom FN. Samtidigt som detta utspelar sig tillåts Israel ställa upp i en internationell tävling i Göteborg. Hur tänker arrangörerna när de tillåter detta? Hur tänker Göteborgs stad? På vilket sätt är detta förenligt med friidrottsförbundets värdegrund? Hur är det förenligt med kommunens beslut om att bojkotta Israel, som fattades tidigare i år?

Proletären FF:s styrelse

2024-08-09 Göteborg

Bland sponsorerna på veteran-VM:s hemsida finns bland andra Got Event, bolaget som ansvarar för idrottsarenorna i Göteborg, staden som nyligen beslutade om en bojkott av israeliska varor på grund av det pågående folkmordet.

Proletären har begärt en kommentar från Got Event och dess ordförande, vänsterpartisten och kommunfullmäktigeledamoten Bettan Andersson som också är ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden. I ett mejl till Proletären skriver Bettan Andersson att ”Det är Göteborgs stad som är friidrottens samarbetspartner och inte Got Event. Så jag hänvisar frågan till Göteborg och Co”. 

Artur Szandrowski
Jonas Hjelm Smith från Ship to Gaza.

Sju israeliska idrottare finns med i startlistorna i veteran-VM: Asaf Malka som tävlar i 40-årsklassen samt de äldre Gregory Fuks, Omry Smith, Josef Shachar, Pavel Kogan, Yakov Shuster, och Teddy Kaplan.

Åtminstone en av dem, europamästaren Asaf Malka, hyllar den israeliska arméns brutala slaktande i Gaza. På sin Facebooksida hänvisar Malka till Wingate-institutet som bland annat lägger upp den fysiska träningen för soldaterna i den israeliska armén. Och i poster kommenterar Malka det som händer i Gaza. Inför EM i polska Torun i mars skrev han att ”de modiga soldaterna utkämpar kriget som påtvingades oss, det är de som som möjliggör fortsättningen av vår normala livsrutin. Jag är smuts och aska vid deras fötter”.

Malka vann 100 meter i Torun och efter segern hyllade han åter soldaterna som nu mördar i Gaza: ”Jag är stolt att få hissa Israels flagga och tacksam mot våra soldater [som] tillåter mig att fortsätta min rutin; jag är damm och aska vid deras fötter”.