Hoppa till huvudinnehåll

Protester mot hemligt elstöd

Riksdagen klubbade på onsdagen beslutet om att vem som får elstödet ska hållas hemligt i 20 år. – Misstanken är ju att är du stenrik redan och det kostar att värma upp poolen… då kommer du att tjäna på det här, säger Christian Tengblad från Skiftet.

Magdalena Andersson samtalar med demonstranter.
Janne Bengtsson

Närmare 45.000 människor har skrivit på kampanjrörelsen Skiftets namninsamling mot att regeringen vill hemlighålla vem som får elstödspengarna.

– Många har drabbats av elpriskrisen, men när regeringen säger att de vill göra något åt saken, då hålls vi borta från hela saken; har det här gått bra eller dåligt? Miljonärerna som vill värma upp sina pooler får garanterat pengar, men hur det går för alla andra, det får vi inte veta, säger Christian Tengblad till Proletären.

I en första utbetalning ska regeringen fördela 17 miljarder kronor på fyra miljoner hushåll. Men hur mycket och till vem – det är hemligstämplat och ska vara så i 20 år framöver.

– Det är ju inte möjligt att hålla regeringen ansvarig för en politik som vi misstänker bara gynnar eliten, om de sekretessbelägger besluten, säger Christian Tengblad från Skiftet.

Janne Bengtsson
Christian Tengblad

En rörelse som i sin programförklaring skriver att ”Skiftet är folkrörelsen som sammanför människor som vill att alla ska ha en röst i samhället, för ett mer rättvist Sverige. Vi vet att när folk jobbar tillsammans hörs våra röster och vi kan ställa makten mot väggen”.

Inför riksdagsdebatten på onsdagen – en debatt som Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell kallade ”en uppvisning i politisk ynkedom” och ”en beklämmande show” – hade en skara demonstranter samlats utanför riksdagshuset för att protestera mot hemligstämpeln. De ville träffa energiminister Ebba Busch (KD) som dock inte ville träffa demonstranterna. Däremot kom tidigare statsministern Magdalena Andersson (S) ut för att växla några ord med de protesterande:

– De är ju i opposition nu och röstar emot det här, men det spelar inte någon större roll. Det här är en politik för eliten, konstaterar Christian Tengblad.

De drygt 45.000 underskrifterna på Skiftets kampanj bekräftar att vanligt folk är förbannade på beslutet att hemlighålla vilka som får pengarna. Det är med Skiftes-mått mätt en hög siffra.

– Det är mer än i de allra, allra flesta namninsamlingarna, konstaterar Christian Tengblad. Vi märker att engagemanget är stort: folk vill veta varför vi ska betala enorma priser för norrländsk el som kostar tio öre att producera?

Nej till EU-priser på el