Hoppa till huvudinnehåll

Rapport avslöjar: Nato tränade ukrainska högerextremister

En rapport från ett institut på George Washington University i USA visar att Natoländer tränat medlemmar i ett högerextremt nätverk inom ukrainska armén – ett nätverk som pekar ut Bryssel som fiender.

Nätverket Centuria verkar inom den ukrainska armén – och har fått träning av Nato. Bilden visar ett kollage från rapporten från IERES.
Skärmdump / IERES

Det nynazistiska ukrainska regementet Azovbataljonen har i kriget fått tillgång till Nato-vapen och svensklevererade pansarskott. Men västs stöd till ukrainska nazister går djupare än så. I en rapport släppt av George Washington University i USA avslöjas att Nato gett träning till medlemmar i ett nazistiskt nätverk inom den ukrainska armén.

Den 93 sidor långa rapporten är publicerad av Institutet för europeiska, ryska och euroasiatiska studier (IERES) och skriven av Oleksiy Kuzmenko, journalist som ingår i det holländska journalistkollektivet Bellingcat, som hyllats i väst för sina granskningar av den ryska statens inblandning i MH17-kraschen i Ukraina och förgiftningen av den ryska tidigare agenten Sergei Skripal.

I rapporten framgår att Nato – antagligen omedvetet – tränat och utbildat ukrainska officerare som tillhör ett fascistiskt nätverk kallat Centuria, på försvarsakademin Hetman Petro Sahaidachnyi i Lviv i västra Ukraina.

Petro Sahaidachnyis förvarsakademi beskrivs som det främsta utbildningscentret för de ukrainska försvarsstyrkorna. Det är på denna akademi Ukraina tar emot träning från västländer. Men det är alltså också här nätverket Centuria sedan 2019 har sin bas.

Centuria beskriver sig själva som ett ”ordenssällskap” av ”europeiska traditionalister” med målet att forma ukrainska armén efter ”högerideologiska” linjer. Ledarskapet i gruppen har starka band till nazistiska Azobataljonen.

”Vi har anledning att vara stolta”, skriver de själva på Telegram till sina egna följare. De konstaterar att de ”lyckats etablera samarbete med utländska kollegor från länder som Frankrike, Storbritannien, Kanada, USA, Tyskland och Polen” och att de deltagit i militärövningar med ”västerländska partners”. Senare, under 2021, blir nätverket dock mer hemligt, och skriver till sina följare att de ”nått framgång” men nu kommer att arbeta mer i det fördolda.

I ett manifest släppt 2019 av nätverket pekas inte bara Ryssland ut som fiender – utan också ”politiker och byråkrater” i Bryssel. De beskriver sig som en del av en ”nationalistisk återerövring” av Europa, där fienden förutom Bryssel också är ”euroasiater” och ”neobolsjeviker”.

Nätverkets närmsta mål är att ”uppnå högsta rank inom Ukrainas armé”, bli en ”ledande kärna” och få ett ”signifikant inflytande inom den ukrainska arméns strukturer”. I nästa steg ska de gå in i ”Ukrainas politiska elit” och genomföra ”avgörande förändringar”. De beskriver också den ukrainska armén som dysfunktionell, bestående av ”alkoholister” och ”sovjetiska officerare utan koll”.

Rapporten avslutas med en uppmaning till den ukrainska regeringen och dess internationella allierade att erkänna det högerextrema inflytandet inom den ukrainska armén.

Trots att rapporten släpptes i september förra året har den i stort sett gått obemärkt förbi i västerländska media. Bara i två länder, Kanada och Israel, har den väckt någon större uppmärksamhet.

Den 22 oktober skrev kanadensiska The Globe and Mail om att landets försvarsdepartement nu undersöker om ukrainska extremister fått träning av kanadensisk militär. Israelisk media slog, av förståeliga skäl, upp nyheten ännu större. ”Västländer tränar högerextremister i Ukraina”, skriver Jerusalem Post den 19 oktober. Judiska organisationer, som Simon Wiesenthal-centret, har också uppmärksammat rapporten och varnat för att nazister, om de ges vapen och träning av väst, kan vända sig emot den judiska minoriteten i Ukraina.

Huruvida Sverige varit inblandade i träningen av de ukrainska nazisterna på försvarsakademin framgår inte. Däremot nämns att svenska representanter deltagit vid ceremonier på försvarsakademin i Lviv.

Det ryska anfallet mot Ukraina upprör med rätta många. Att Ukraina, som Ryssland påstår, skulle styras av nazister stämmer inte och Azovbataljonens inflytande ska inte överdrivas. Men avslöjandet av det fascistiska nätverket inom ukrainska armén visar att problemet med nazism i Ukraina inte heller bör förringas.