Hoppa till huvudinnehåll

Rugbyklubb borttacklad av Engelska skolan

Pingvin Rugby Club från Trelleborg är en av Sveriges främsta klubbar inom sin sport. Nu kämpar klubben för sin överlevnad sedan kommunen, ledd av M, KD och SD, sålt klubbens hemvist till skandalbolaget Engelska skolan.

Pingvin RC är mästare både på herr- och damsidan och har många aktiviteter för barn och ungdomar. Nu kämpar den populära klubben för sin överlevnad.
Pingvin RC / Montage: Proletären

En av Sveriges främsta rugbyklubbar, Pingvin RC från Trelleborg, svenska mästare på både herr- och damsidan 2022, kämpar för sin överlevnad.

Sedan kommunen sålt marken där klubben traditionellt haft sin hemvist till Internationella Engelska Skolan, och tvingat klubben att flytta till Gylle, mer än en halvmil bort från centrala Trelleborg, är problemen akuta.

”Pingvin har i många år haft en stabil ekonomi och ett stabilt medlemsantal. Vi har lockat spelare i alla åldrar. Nu kämpar vi för klubbens överlevnad. För första gången på väldigt många år sliter vi med ett hål i budgeten, som nästan helt är kopplad till effekterna av vår hemlöshet”, konstaterar klubben på sin hemsida.

Pingvin RC har i många år haft sin verksamhet förlagd till Pilevallsområdet i nordöstra Trelleborg. Där har klubben också försökt förbättra sina sportsliga möjligheter med omklädningsrum och annat som hör till en idrottsplats. Medan kommunens fritidsförvaltning varit positiv, har kommunens ledning bromsat. Detta trots att klubben bedriver en stor och populär verksamhet.

Sverigedemokraterna blev största parti i Trelleborg i valet 2018 och lämnade ett passivt stöd till M och KD som styrde kommunen under mandatperioden. Efter valet 2022 styrs Trelleborg av M och KD i koalition med SD och L.

2017 hade kommunen utarbetat en ny detaljplan för Pilevallsområdet. Då stod det klart att rugbyn måste bort, men Trelleborgs kommun lovade att en ny plan skulle stå klar innan Pingvin lämnade Pilevallen. Men i maj 2021 kom dråpslaget: kommunen sålde Pilevallsmarken till Internationella Engelska Skolan (IES), den privatägda skola som på senare tid varit inblandad i flera skandaler med bland annat betygsinflation och låg lärartäthet.

Engelska skolans intåg innebar att Pingvin tvingades flytta direkt, och dela upp sin verksamhet mellan det nya alternativet i Gylle för A-lagen och ett annat för barn- och ungdomslagen. Med den minskade gemenskapen följde, konstaterar klubben, färre medlemmar och därmed lägre medlemsintäkter.

I bästa fall kommer Pingvin att kunna ta den nya planen i anspråk sommaren 2024. Under tiden blöder klubben: trots gratisbuss från centrum, fribiljetter och andra knep är publiken på hemmamatcherna betydligt mindre i Gylle än på Pilevallen. Med de minskade publikintäkterna kommer också minskade intäkter från grill- och kioskförsäljningar.

Och det har gjort att klubben nu kämpar för sin överlevnad.