Hoppa till huvudinnehåll

Ryssen kommer – enligt Tiktok

Sociala medieplattformen Tiktok gör barnen oroliga för en rysk invasion.

Montage: Proletären

Barn tror att Ryssland kommer invadera Sverige. 

På den sociala medieplattformen Tiktok har många användare publicerat filmer vars budskap är att Ryssland kommer invadera Sverige. ”Nu kommer kriget” och ”Ryssland kommer att bomba Sverige”, är bara några av kommentarerna som spridit sig på plattformen. Vissa användare uppmanar tittarna att bunkra upp på mat och varma kläder.

Eftersom Tiktoks huvudsakliga målgrupp är ungdomar eller yngre har många barn blivit rädda för den felaktiga bilden som sprids på forumet.

– Barn är oroade och har frågor om det kommer att bli krig nu och har funderingar på vad som kommer att hända. Barn oroar sig ofta i första hand för hur saker kommer att drabba dem själva och deras närmaste, säger Marie Angsell på Bris till TT.

Algoritmerna på Tiktok förstärker också bilden av krig eftersom en användare som interagerat med en film med ett alarmistiskt budskap kommer bli överöst med andra liknande filmer.

Tiktok ägs av ett kinesiskt företag. Det är den första sociala medieplattformen från Kina som slagit igenom stort i väst.