Hoppa till huvudinnehåll

SD gömmer sig när helsingborgsborna tar strid mot utförsäljningar

”Sälj ut energibolaget och slakta folkparken”. Det säger borgarna i Helsingborg och möter starkt motstånd. SD, som kan avgöra frågorna, håller låg profil.

Försäljningen av Öresundskraft är en av flera frågor där SD i Helsingborg inte är överens med sina egna väljare.
Proletären

Borgarna i Helsingborg har lyckats att få två kraftfulla opinioner emot sig den senaste tiden. Först beslutade man tillsammans med SD att inleda en försäljning av energibolaget Öresundskraft. Sedan blev det känt att folkparken Sundspärlan är uppsagda från sitt hyreskontrakt, och att det åter planeras bostäder i den över 100 år gamla parken.

– Trots vissa regleringar av elmarknaden är naturligtvis många oroliga för att en privatisering ska ge stora avgiftshöjningar för el, fjärrvärme och fiber. Dessutom används Öresundskraft ofta för olika miljö- och utvecklingsprojekt, säger Julius Nilsson, ordförande för Kommunistiska Partiet i Helsingborg.

I lokal media har det varit massor av kritiska insändare och på stan pågår en namninsamling med målet att få till en folkomröstning. Blir det ingen sådan blir det troligen SD som avgör om energibolaget ska säljas ut, eftersom de är vågmästare i kommunfullmäktige.

Privat / Julius Nilsson
– De snackar om att de först vill veta hur mycket kommunen kommer att få betalt. Men för deras väljare väger troligen taxor och kontroll över bolaget tyngre. Många har sett hur avgifterna sprungit iväg när energibolag sålts ut på andra håll i landet. Både borgarna och SD är i otakt med sina väljare och speciellt SD håller mycket låg profil.

Lika defensiva är SD när det gäller Sundspärlan. Den gamla och omtyckta folkparken har också fått aktivister att samla namn med krav på en folkomröstning.

– SD har sagt att de inte vill ha bostäder i parken, men lovar inte att Sundspärlan ska få leva kvar.

Innan valet 2018 fanns en liknande konflikt kring ett kontroversiellt garagebygge i historisk miljö nära medeltidstornet Kärnan. Efter valet svängde SD och sa nej till garaget.

– SD har ingen kompass när det handlar om annat än invandring. Men de verkar trivas bra med de borgerliga partierna, medan deras väljare ofta har andra åsikter. Det är tydligt här i Helsingborg, säger Julius Nilsson.