Hoppa till huvudinnehåll

SD-politiker misstänkt för mordförsök

Jonas Bergström, lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Sunne i Värmland, sitter anhållen misstänkt för mordförsök.

Det börjar bli glest mellan stolarna i SD Sunne. Partiets lokalpolitiker Jonas Bergström (bilden) är den senaste i raden av SD-politiker i Värmland som fått problem med rättvisan.
Sverigedemokraterna Sunne / Facebook

I mitten av förra veckan anhölls Jonas Bergström, sverigedemokratisk lokalpolitiker i Sunne, misstänkt för mordförsök. Bergström är ersättare i kommunfullmäktige och medlem i SD:s styrelse i Sunne. Han misstänks för att i sitt hem ha skjutit och allvarligt skadat en bekant.

Runar Filper är Sverigedemokraternas gruppledare i Sunne. I media säger sig Filper inte känna till vad som hänt. Filper är riksdagsledamot och i samband med valet 2018 kunde Proletären och andra medier berätta att Filper, lierad med nazistiska Riksfronten, hade fått en riksdagsplats efter regelrätta hot mot Jimmie Åkesson. Filper har ett gediget brottsregister: han är dömd 16 gånger, senast 1994, bland annat för misshandel, narkotikabrott och stöld, en brottsbana som också skickade honom i fängelse.

Det har varit några tuffa månader för SD i den lilla värmländska kommunen Sunne. Kommunen är ett M-fäste – partiet som gick tillbaka i hela landet ökade med nästan tio procent i Sunne. SD blev fjärde största parti med 15 procent av rösterna och ökade med ett mandat till sex.

I mitten av maj tvingades Sunnebon Claes Lundgren, SD:s vice ordförande i Värmland, bort sedan han åkt fast för rattfylleri. Nu försvinner också Jonas Bergström, misstänkt för mordförsök.

Samtidigt är ytterligare en SD-politiker från Värmland misstänkt för drogfylla bakom ratten. Politikern som är i 50-årsåldern och sitter i fullmäktige på sin hemort samt i regionen, greps i Stockholm i förra veckan. Förutom att han körde vingligt, hittade polisen också cannabis, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel i hans bil.

Rattfylla och mordförsök är ändå relativt lindriga brott i SD: det är bara två år sedan SD-politikern Anders Eberhardt i Nyköping dömdes till 16 års fängelse för att han först skjutit en man i huvudet och sedan styckat mannen och slängt ut bitarna i plastsäckar i Stockholms ström.