Hoppa till huvudinnehåll

Seger för hyresgäster – projektet Stockholmshyra läggs ner

Några månader efter att förslaget om marknadshyror skrotades, läggs nu även projektet med stockholmshyrorna ner. Den andra segern på kort tid för rörelsen bland Sveriges hyresgäster.

Demonstration mot marknadshyror och hyreshöjningar i Stockholn med 18 september.
Achim Rödner

Förslaget om att införa så kallade stockholmshyror skrotas. Hyresgästföreningen (HGF) lägger ner förhandlingarna med de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm om nya lägesbaserade hyror. Den andra stora segern för hyresgästerna på kort tid.

– Segern är vunnen i de här frågorna. Nu går vi vidare i kampen mot ombildningar och renovräkningar. Det jobbet sker kvarter för kvarter, säger Elin Gauffin, talesperson för Nej till marknadshyra, den rörelse som organiserat kampen mot marknads- och stockholmshyror, till Proletären.

Rörelsen blickar nu ut över Europa, till Danmark och Tyskland, för ny inspiration: Danmark har infört en lag mot bostadsspekulation och i Berlin har folket röstat för en kommunalisering av bostadsbeståndet.

Stockholmshyror är en modell som för många skulle inneburit kraftigt höjda hyror utöver de som förhandlas fram årligen. Projektet och samtalen har pågått i sex år. Det har hela tiden funnits motstånd mot projektet på gräsrotsnivå inom HGF. Nu har parterna konstaterat att de inte kan komma överens. Projektet läggs ner till glädje för de boende i 61 000 hyresrätter i Stockholm, speciellt i arbetarområdet Järva, som skulle fått kraftiga hyreshöjningar.

Beskedet om att projektet läggs ner kom nästan på dagen en månad efter den stora demonstrationen den 18 september. En demonstration som Kommunistiska Partiet deltog i.

– Vi drog fram det här med stockholmshyror, och det ökade trycket; det har ju funnits ett motstånd även inom HGF. Nu har de backat totalt, hela grejen är skrotad. Det här är en stor seger; hyreskampen har registrerat ytterligare en stor framgång. Det här visar hur viktigt det är att folk går samman och protesterar, och att det var viktigt att vi gick vidare efter segern i somras, i kampen mot marknadshyrorna. Kampen för en social bostadspolitik blir viktig under valåret, konstaterar Elin Gauffin.