Hoppa till huvudinnehåll

Sekoklubb rasar mot SL:s beslut: ”Tänker inte på stockholmarnas hälsa”

Arbetarna i tunnelbanan protesterar mot att Stockholms Lokaltrafik tänker dra ner på trafiken i sommar och tränga ihop fler människor i T-banevagnarna.

Sommartrafik i tunnelbanan innebär färre avgångar och kortare tåg, någon som kommer att öka trängseln.
Wikimedia/Ingolf

Trots den pågående coronapandemin väljer Stockholms Lokaltrafik (SL) att införa sommartrafik i tunnelbanan. Det innebär ökad trängsel när tågen blir kortare och trafiken glesare. Nu protesterar arbetarna i T-banan.

”SL och majoritetspolitikerna i region Stockholm tänker på pengar och inte på stockholmarnas hälsa. Allt detta är emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och deras egna tidigare beslut”, skriver T-banearbetarnas stridbara klubb 111 inom Seko i ett uttalande.

Klubben pekar på SL:s dubbelmoral: samtidigt som företaget uppmanar resenärerna att undvika trängsel vidtar man åtgärder som bara ökar trängseln.

Janne Bengtsson
Jannis Konstantis

Klubb 111 leds av Jannis Konstantis som med sin klubbstyrelse konstaterar att detta kan bli en katastrof både för arbetarnas liv och hälsa liksom för resenärerna.

– SL och regionpolitikerna har inte lärt sig något från våren då de minskade trafiken på bussar och lokalbanor vilket ledde till ökad trängsel där. Nu ska de göra samma sak i tunnelbanan. Vi kommer inte bara stå och se på när detta händer. Vår skyddsombudsorganisation kommer att vidta alla åtgärder som behövs för att säkerställa våra kollegors hälsa och liv.

SL leds av Kristofer Tamsons (M) med miljöpartisten Tomas Eriksson som förste vice ordförande.