Hoppa till huvudinnehåll

Selfiemanifestation mot marknadshyror

”Coronaviruset hindrar oss i dagsläget från stora demonstrationer, men det kan inte stoppa vår yttrandefrihet”, skriver 18 aprilkommittén på sin Facebooksida och uppmanar till en digital manifestation istället för de planerade protesterna.

Det läggs upp nya #18april-selfies dagligen och manifestationen pågår fram till den 18 april.
18 aprilkommittén/Facebook

Den första juli 2021 planerar regeringen att införa fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. Hyresgästföreningen har länge varnat för och aktivt arbetat mot ett införande av marknadshyror.

Den 18 april var tänkt att bli en nationell protestdag mot marknadshyra, med demonstrationer, panelsamtal och fest i Hyresgästföreningens regi. Men massprotesterna har nu ställts in på grund av coronaviruset.

Istället genomförs en selfiemanifestation. Personer kan delta i den digitala manifestationen genom att ta en selfie (en bild på sig själv) och publicera den på sociala medier med hashtaggen #18april. Alternativt skicka in den direkt till 18 aprilkommittén som sedan publicerar alla selfies på sin sida.

Linda Kreuzinger, som arbetar med kampanjen mot marknadshyror, berättar att coronakrisen har lett till att de fått ta till nya arbetsmetoder för att hålla liv i protesterna och för att fortsätta att mobilisera motstånd. Hon uppmanar nu alla som motsätter sig införandet av marknadshyror att delta i selfie-manifestationen.

– Vi är många som vill att regeringen drar tillbaka förslaget om att införa marknadshyror. Så ta en bild, lägg upp den med hashtaggen #18april, gärna med några rader om varför man är emot marknadshyra, så kan vi visa hur brett motståndet är.

Alla bilder som läggs upp eller skickas in kommer att sättas samman till ett kollage.

– Det blir ett effektfullt sätt att visa på hur brett motståndet är nu när vi inte kan demonstrera, säger Linda Kreuzinger till Proletären.

Selfiemanifestationen pågår fram till den 18 april. Det är även satt ett nytt datum för demonstrationen mot marknadshyror, den 12 september.