Hoppa till huvudinnehåll

Serneke utreds för falska foruminlägg: ”Pinsamt och skrattretande”

Ola Serneke, vd för byggkoncernen Serneke Group, misstänks för marknadsmanipulation efter att ha skrivit anonyma inlägg om bolaget på aktieforum.

Ola Serneke misstänks för marknadsmanipulation i inlägg på aktieforum.
News Oresund

Byggkoncernen Sernekes vd Ola Serneke anklagas för marknadsmanipulation efter att Göteborgsposten avslöjat att han skrivit anonyma inlägg på aktieforum, med syfte att sprida en positiv bild av bolaget – och därmed påverka aktiekursen. Ola Serneke har erkänt att han skrivit inläggen men menar att det skett med goda intentioner.

Nu visar nya avslöjanden att ytterligare två användare på börsforumet Placera har samma IP-signatur som Ola Sernekes anonyma användare. Serneke Group har nu anlitat en extern jurist för att utreda vem som skrivit inläggen. Dessutom ska Ola Serneke, trots att han vetat om Göteborgspostens granskning, inte ha informerat bolagsstyrelsen.

Ola Sernekes agerande beskrivs av Dagens Industris Richard Bråse som ”pinsamt och skrattretande”, men det är ännu oklart om de utgör ett lagbrott.

Marknadsmanipulation, att medvetet försöka missleda marknaden genom vilseledande information, är olagligt men en del av den spekulationsekonomi som kännetecknar finanskapitalismen. De senaste åren har allt fler investerare åkt fast för marknadsmanipulation.

Ola Serneke har tidigare fått utmärkelser som ”Årets affärsnätverkare” och ”Årets vd” motiverade med hans samhällsengagemang. Men glorian har suttit på snedden sedan tidigare. I september 2019 uppmärksammade Proletären hur hans bolag sparkat byggnadsarbetare som vägrat att gå med på sänkta löner och lönedumpning.

Byggkoncernen Serneke bygger bland annat det omdiskuterade Karlatornet i Göteborg, ett bygge som under förra året länge stod still på grund av coronakrisen. I december gick byggbolaget Balder in, och i januari har bygget återigen kommit igång – vilket lett till att Sernekes aktiekurs rusat.

Karlatornet beskrivs som ”Göteborgs första skyskrapa” och kommer att inrymma såväl kommersiella lokaler, som hotell och bostadsrätter. Flera av bostadsrätterna är lyxvåningar, varav den lyxigaste är köpt av Ola Serneke själv för 66 miljoner kronor.