Hoppa till huvudinnehåll

Smutsigt försök att sälja Öresundskraft i Helsingborg

På söndag hålls en folkomröstning om försäljningen av Öresundskraft i Helsingborg rum. Många helsingborgare är kritiska till försäljningen och politikernas agerande kring folkomröstningen.

Kommunistiska Partiet uppmanar helsingborgarna att rösta nej.
Kommunistiska Partiet/Facebook

I det Moderatledda Helsingborg har alliansen, med hjälp av Sverigedemokraterna, tagit initiativ till en försäljning av det lokala energi- och kommunikationsbolaget Öresundskraft. Den 22 oktober 2019 beslutade kommunfullmäktige i Helsingborg att en folkomröstning ska hållas om den föreslagna försäljningen. Folkomröstningen ska hållas nu på söndag, den 12 januari.

Öresundskraft förser helsingborgarna med el, fjärrvärme, gas, fjärrkyla och bredband till ett förmånligt pris. Skulle Öresundskraft säljas till ett privat, vinstdrivande företag finns risk för kraftigt höjda priser. Eftersom att Öresundskraft har monopol på stora delar av sin verksamhet har Helsingborgs innevånare inte någon möjlighet att välja något annat bolag för sina energileveranser utan får acceptera de prishöjningar som en eventuell försäljning kan komma att innebära.

Många helsingborgare är mycket kritiska till, inte bara förslaget om utförsäljning, utan även politikernas ageranden och uttalanden kring folkomröstningen. Proletären har talat med Loa Schoug, medlem i Kommunistiska Partiet i Helsingborg, som uppmanar helsingborgarna att rösta nej på söndag.

– Man bör rösta nej för att visa ledningen i Helsingborg att deras antidemokratiska metoder inte går hem. Moderaterna och liberalerna har ju uppmanat folk att inte rösta och själva bojkottar de valet. Sverigedemokraterna är inte bättre, de har sagt att minst 51 procent av befolkningen måste rösta för att de ska respektera folkomröstningens resultat och rösta för det. Det är mer eller mindre en omöjlig siffra att uppnå, vilket SD vet och därför satt den. Rakt igenom en jävligt smutsig odemokratisk tillställning.

– Politikerna driver på förslaget om försäljning, delvis för att finansiera misslyckade satsningar. Till exempel Helsingborgs arena som skulle bli moderaten Peter Danielssons skrytbygge. Nu är det istället ett kvitto på en misslyckad satsning.

Loa Schoug menar också att de löften om att pengarna från försäljningen av Öresundskraft ska gå till skola och omsorg klingar falskt.

– De vill ha mer pengar i kassan att leka med och som vanligt få Helsingborg att se snyggt ut, men struntar i att insidan är rutten. Man bör rösta nej i valet om man inte är intresserad av dyrare hyror, el och kostnader för värme.

Folkinitiativet Folkomröstning Öresundskraft kampanjar för ett nej i folkomröstningen. “Det finns grundläggande funktioner i vårt samhälle som inte får bli föremål för spekulation eller vinstintresse utan det är i första hand samhällets och dess medborgares intressen som ska komma i första rummet”, skriver de på sin hemsida.