Hoppa till huvudinnehåll

Södertälje Hamn sparkar skyddsombud

– Jag har inte fått veta varför, egentligen. Men tydligen är jag skyldig till att folk har sagt upp sig, säger stuveriarbetaren och skyddsombudet Patrick Hörstam som avskedats från hamnen i Södertälje.

Det var efter oenighet om riskbedömningar som skyddsombudet och klubbordföranden Patrick Hörstam fick sparken. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Södertälje Hamn

Patrick Hörstam har jobbat i hamnen i ett 20-tal år. Han är kranförare och skyddsombud. Han utesluter inte att det är hans aktiviteter som just skyddsombud som lett till att han fått sparken med omedelbar verkan.

– Jag har varit aktiv i skyddsfrågorna, jag har förhandlingsmandat så jag förhandlar ju om allting i Södertälje hamn. Dessutom är jag ordförande i fackklubben och drivande i de fackliga frågorna, säger han till Proletären.

Patrick Hörstam tillhör Transportarbetarförbundet som är majoritetsfacket i Södertälje hamn. Hamnen ägs av det kommunala bolaget Telgekoncernen, bildat 2004 som en sammanslagning av kommunens tekniska och affärsdrivande bolag. Bolaget är medlem i bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar som nyligen utkämpade striden mot Hamnarbetarförbundet, först i Göteborg, och sedan i hela landet.

Den senaste tiden har Patrick Hörstam och hamnbolaget i Södertälje haft olika åsikter om hur riskbedömningar för arbete ombord på fartygen ska göras. Arbetarsidan anser att hamnbolaget ska göra riskbedömningen när ett fartyg kommer in, istället som idag när arbetarna prickar av problemen på en checklista.

”Våra medlemmar straffades på olika sätt och fler fick varningar som ingen begrep.”

I fjol tog Hörstam riskproblematiken till Arbetsmiljöverket (AV) som dock gav hamnledningen rätt: AV ansåg att Södertälje Hamn uppfyllde de krav som arbetarna har rätt att ställa.

– Efter det blev det värre. Våra medlemmar straffades på olika sätt och fler fick varningar som ingen begrep, säger Patrick Hörstam. 

Enligt tidningen Transportarbetaren kontrade hamnbolaget med drastiska åtgärder: godtyckliga krav på intyg vid sjukdom redan från första dagen, och skriftliga varningar riktade främst mot fackliga förtroendemän. Mot Patrick Hörstam personligen riktas anklagelser om arbetsvägran och illojalitet mot bolaget. Samtidigt ska han ha uppmanat arbetskamrater att inte skriva upp sig för övertidsarbete.

– Ni kan få telefonnumren till de som sagt upp sig så kan ni själv kolla om de gjort det för att jag sagt till dem att göra det, säger Patrick Hörstam.

För två veckor sedan fick Patrick Hörstam veta att han stängts av från arbetet, och att bolaget hade för avsikt att ge honom sparken. Den 25 oktober fick han gå.

– Transport har kallat till förhandlingar, så nu väntar vi på dem, säger Patrick Hörstam.