Hoppa till huvudinnehåll

Stockholms gröna lunga hotad av "Abba-land"

Några hundra stockholmare protesterade förra helgen mot den moderatledda stadshusledningens politik för att förstöra Stockholms gröna lunga, stadsdelen Djurgården.

Klassiska Djurgårdsmiljöer riskerar att rivas – för att ge plats åt Björn Ulvaeus hotellplaner.
Svensk Damtidning

Utbyggnad av nöjesparken Gröna Lund, rivning och förstörelse av miljöer som varit klassiska sedan Bellmans tid kring anrika restaurangen Hasselbacken – för att ge plats åt Abba-stjärnan Björn Ulvaeus hotellplaner och ytterligare hotellplaner med höga byggnader som skadar det känsliga landskapet. Det fick några hundra stockholmare att gå ut och protestera i helgen.

En av talarna vid manifestationen var författaren Claes Britton. Han varnade för Abba-Björns planer på att anlägga ett ”Abba-land” på Djurgården, och citerade vd:n för Ulvaeus bolag Pophouse, Ingmari Pagenkemper, som säger att ”om vi har Disney som förebild, och det tycker jag att vi ska, då är Djurgården vårt Disneyland”.

– Vem vill ha ett Disneyland på Djurgården? frågade Britton.

De enligt kritikerna allt för vidlyftiga planerna för stadsdelen, inleddes med bygget av den betongbunker som nu finns vid sidan av Liljevalchs konsthall.

1995 blev Djurgården världens första nationalstadspark. Därmed skyddas området av miljöbalken där det heter att ”inom en nationalstadspark får ny bebyggelse och nya anläggningar komma till stånd och andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i övrigt skadas”.

Idag är stadsdelen en oas med vidsträckta grönområden och långa promenadstråk i orörd natur, en av stockholmarna mycket omtyckt plats för avkoppling och naturnära upplevelser.

Mark- och miljödomstolen har sagt nej till utbyggnadsplanerna för Gröna Lund, som vill fylla på med omfattande och höga åkattraktioner. Riksantikvarieämbetet och Stockholms skönhetsråd har också gjort det.

Det bryr sig Moderaterna och deras stödpartier C, L, MP och KD i Stockholms stadsfullmäktige inte om. De väljer att gynna de intressen som vill kommersialisera Djurgården ännu mer. Den högst ansvarige politikern, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), har valt att överklaga beslutet att stoppa utbyggnaden. Moderaterna backas upp av Djurgårdsförvaltningen som sedan 1809 har i uppdrag att bevaka stadsdelens unika natur- och kulturmiljö.

– Deras lojalitet ska vara det allmännas intresse. De ska inte vara nickedockor åt särintressen som kommersiella aktörer, konstaterar Carl-Fredrik Paléus, ordförande i föreningen Rädda Djurgården.

På fredagen demonstrerade uppemot 300 personer i Stockholm mot de krafter som hotar Djurgården.

– Det här är världens förnämsta stadspark, ett stråk med vild natur som går igenom hela Stockholm. Politikerna har roligt, de får åka ribbåt, kanske träffa Björn Ulvaeus och åka ut med hans båt, de får åkband på Gröna Lund. De bryr sig inte om de värden stadsparken har. De ser till andra intressen. Främst två: kronor och ören, sade Claes Britton.