Hoppa till huvudinnehåll

Strejk i världens största saltgruva – barrikader mot strejkbrytare

348 gruvarbetare i Goderich, Kanada, strejkar mot företaget Compass Minerals mot försämringar i arbetstider och löneförmåner. Gruvarbetarna byggde förra veckan barrikader för att hindra strejkbrytare från att ta sig in i saltgruvan.

De 348 gruvarbetarna har strejkat sedan 27 april mot gruvbolagets försök att införa 12-timmars-skift och försämra arbetsförmåner
Unifor

Gruvarbetarna i världen största saltgruva, i kanadensiska Goderich, Ontario, har sedan den 27 april strejkat mot gruvbolaget Compass Minerals försök att införa 12-timmarsskift samtidigt som flera förmåner avskaffats. Konflikten, som är den längsta i gruvan sedan 1970-talet, har trappats upp sedan företaget kallat in strejkbrytare.

För att hindra strejkbrytarna från att ta sig in i gruvan reste gruvarbetarna, som är medlemmar i industrifacket Unifor, förra veckan barrikader runt gruvan. Efter att en domstol dömt barrikaderna som olagliga tvingades arbetarna att ta ner dem, men barrikaderna ersattes snabbt av traktorer och jordbruksmaskiner, som traktens jordbrukare körde dit för att visa sitt stöd. Hela samhället Goderich har svarat med solidaritet och anordnat barbeques och andra solidaritetsarrangemang för de 348 strejkande gruvarbetarna.

Unifor
Gruvarbetarna har fått stöd av lokalsamhället i strejken.

– Allmänhetens stöd och den fackliga solidariteten har varit hjärtvärmande och det är uppenbart att allmänheten vill att vi ska behandlas rättvist så att vi kan återvända till arbetet och att livet kan bli som vanligt igen för alla, säger Gary Lynch, ordförande i Unifors fackklubb Local 16-0, i ett pressmeddelande från Unifor.

I ett videoklipp, som Unifor släppt, beskriver gruvarbetare och fackliga aktivister hur de tidigare alltid kunnat förhandla, men att företaget nu vägrar. Glenn Sonier från fackets nationella ledning säger i videoklippet att företaget förberett konflikten väl och att målet verkar vara att krossa fackklubben.

Även borgmästaren i Huron County, Jim Ginn, har uttalat sitt stöd för strejken och fördömt det USA-baserade företaget Compass Minerals användande av strejkbrytare från andra delar av Kanada.

– Det är vårt salt. Det är en ändlig resurs, nu går lönerna ut ur länet och det amerikanska företaget tar vinsterna samtidigt som det inte blir något kvar här i Huron County, säger Jim Ginn till lokaltidningen The London Free Press.

Se Unifors film om strejken här: