Hoppa till huvudinnehåll

Succé för digitalt möte mot marknadshyror

I veckan deltog över 150 personer i ett digitalt möte mot regeringens reform om att införa marknadshyror. ”Det viktigaste vi kan göra är att prata med våra grannar och protestera”, säger Axel Lyckberg, en av organisatörerna för kampanjen.

Deltagare från mötet Nej till marknadshyror
Printscreen

Samtidigt som regeringen fortsätter bocka av reformerna i januariavtalet så växer nu kritiken mot punkt 44 i överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet. Enligt denna ska Sverige nämligen införa marknadshyror. Något som inte funnits i landet sedan början av 1960-talet.

19 januari deltog över 150 personer i ett digitalt möte, anordnat av Nätverket Rädda hyresrätterna Stockholm, 18 aprilkommittén och Norra Järva stadsdelsråd, i syfte att organisera hyresgäster mot marknadsreformen.

– Enda sättet att stoppa marknadshyrorna är om hyresgäster går samman och protesterar. Det kommer inte ske genom ombud, enskilda organisationer eller påkostade annonskampanjer. Alla som bor i en hyresrätt måste börja agera i sitt bostadsområde utifrån de förutsättningar man har, säger Axel Lyckberg, en av organisatörerna, till Proletären.

– Mötet blev över förväntan. Vi har jobbat med väldigt små medel och har en pandemi mot oss, men trots detta var det över 170 anmälda. Det visar att det finns ett folkligt engagemang i den här frågan.

Mötets fokus var att just att organisera deltagarna efter geografisk hemvist där de skulle sprida idéer och ta fram konkreta förslag på hur man kan agera för att stoppa reformen. Och enligt Axel Lyckberg verkar målet ha uppnåtts.

– Det blev bra diskussioner. Vi har hela tiden varit ute efter att skapa en rörelse. Att få med oss våra grannar och protestera. Nu har vi några träffar kvar innan den 18 april, då vi har som mål att genomföra 100 mindre demonstrationer på olika platser runtom i Sverige.

Printscreen/Kristofer Lundberg
Axel Lyckberg är medlem i en av de tre organisationerna som gått samman under parollen Nej till marknadshyra

18 aprilkommittén har sitt namn efter den protestdag med landsomfattande demonstrationer mot marknadshyror som var utlyst förra året, men som coronapandemin kom i vägen för. 

Att 18 april också i år blivit ett datum att ta sikte på passar bra med att utredningen om marknadshyror ska presenteras för regeringen senast den 31 maj. Utöver detta har regeringen också sammankallat en hyreskommitté (bestående av olika fastighetstoppar och byråkrater), vars uppdrag är att se hur lägesfaktorn och lägenheternas kvalitet kan påverka hyressättningen i större utsträckning.

Bägge dessa reformer kommer slå hårt mot vanligt folk, enligt de tre olika nätverken. I ett uttalande som antogs på mötet poängterar deltagarna att marknadshyra kommer spä på segregationen, höja hyrorna och att reformen kommer slå hårt mot Sveriges hyresgäster.

Anledningen till den sistnämnda konsekvensen går att hitta i regeringens krav på utredaren. Här kan vi nämligen läsa att en fri hyressättning inte längre ska ”förutsätta förhandlingar enligt hyresförhandlingslagen”. Det innebär att hyresgästerna, som kollektiv, inte längre har laglig rätt att förhandla om hyran med fastighetsägarna.

– Hem & hyra gjorde en undersökning där över 70 procent var kritiska till marknadshyror. Och kritiken sträcker sig över partilinjerna. Jag begriper inte hur man kan driva igenom den här reformen. Socialdemokratin slår undan benen på hela hyresrörelsen och på andra kanten går man till attack mot facken genom Lasreformen, säger Axel Lyckberg.

Vill du gå med i kampanjen Nej till marknadshyror? Ta kontakt med rörelsen via nejtillmarknadshyra@gmail.com eller gå in på deras hemsida: nejtillmarknadshyror.se