Hoppa till huvudinnehåll

Tågkaos – ansvarig politiker tiger

Nya siffror visar att regionmajoritetens beslut att avskaffa tågvärdarna lett till rekordstora brister i pendeltågstrafiken i Stockholm. Den ansvarige politikern gömmer sig.

Anton Fendert (MP) vid en protest mot slopandet av tågvärdar utanför trafiknämnden i mars.
Janne Bengtsson

Anton Fendert, miljöpartist och trafikregionråd i Stockholm väljer att tiga när han konfronteras med katastrofsiffror om pendeltågsstrafiken i regionen: i 44 procent av avgångarna i mars ställdes in eller gick inte som planerat.

Allt är givetvis en konsekvens av den nya S-ledda och MP- och C-stödda regionmajoritetens beslut att ställa upp helhjärtat på trafikbolaget MTR och den gamla M-ledda majoritetens beslut att ersätta tågvärdarna med kameror och införa ensambemanning ombord på pendeltågen.

Ett beslut som fattats utan att arbetarsidans representanter ens tillfrågats. Socialdemokraten Jens Sjöholm och miljöpartisten Anton Fendert har kört över personalen i pendeltågstrafiken och förklarat att den undermåliga utredning som helt bygger på MTR:s åsikter är en godtagbar grund för att avskaffa tågvärdarna.

Fendert har tidigare flera gånger förklarat att de inledande problemen skulle gå över snabbt. ”Problemen” är bland annat förare som av hänsyn till sin egen och resenärernas säkerhet vägrat köra tågen eller snöoväder som gör de kameror som ska ersätta tågvärdarna obrukbara.

Men när katastrofsiffror över hur det sett ut i pendeltågstrafiken den senaste tiden nu offentliggörs, vägrar Fendert svara på frågor:

– Ingen kan säga att de inte kunde ana [vad som skulle hända] med tanke på att vi förvarnat om det. Skönt ändå att Fendert avstår från att kommentera den här gången. Någon gång måste väl även han få slut på undanflykter och floskler, kommenterar Susann Högye-Bäckman, ordförande för Sekos pendelklubb.

Av 17.148 avgångar som skulle gått i mars 2023 gick 7.526 avgångar, omräknat 44 procent, inte som planerat. Ett bottenrekord för pendeltågstrafiken. Det visar siffror som SVT:s lokalredaktion i Södertälje tagit fram. Stockholms Lokaltrafik (SL) tvingas betala ersättning till resenärer som inte kommer fram eller blir försenade; i mars inkom 7.688 ansökningar om ersättning och hittills har SL tvingats betala ut över 2,6 miljoner kronor.