Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om tågvärdarna rivs upp

Beslutet att återuppta avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm stred mot lagen. Nu har Förvaltningsrätten rivit upp beslutet.

SL-basen David Lagneholm hade inte rätt att på egen hand ge trafikbolaget MTR uppdraget att återuppta avvecklingen av tågvärdarna, enligt Förvaltningsrättens dom.
Genrebild/Ellinor Hall/CC

Det var efter valet i höstas, då Socialdemokraterna och Miljöpartiet svek sin vallöften om att stoppa avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen, som SL beslöt att återuppta den avveckling som initierats av den tidigare högermajoriteten i Region Stockholm.

Men SL-basen David Lagneholm hade inte rätt att på egen hand ge trafikbolaget MTR uppdraget att återuppta avvecklingen av tågvärdarna. Det slår Förvaltningsrätten fast i en dom som offentliggjordes under tisdagen. Enligt rätten hade Lagneholm inte mandat att fatta beslutet själv.

Vad som kommer att hända nu är oklart. Den tidigare högermajoritetens förslag har genomförts under ledning av Jens Sjöström (S) och Anton Fendert (MP); trots att flera incidenter inträffat, trots att forskare och sakkunniga konstaterat att den utredning som Fendert och Sjöström stod bakom i praktiken var ett beställningsjobb från MTR och trots att och trafiken inte riktigt fungerar utan tågvärdar, finns idag inga tågvärdar kvar i pendeltågstrafiken.

Trafikförvaltningen ska nu analysera Förvaltningsrättens dom. Men i en kommentar hänvisar Trafikförvaltningens presschef Andreas Strömberg till just den politiska ledningen med Fendert och Sjöström:

”Förändringen är beslutad och fullt ut genomförd. Trafiknämnden har fattat flertalet beslut som bekräftar avskaffandet av tågvärdarna. Den politiska viljan i den här frågan har varit tydlig”, skriver Strömberg.