Hoppa till huvudinnehåll

Tusen slöt upp för förlossningsvården

Stockholms moderata finansborgarråd Irene Svenonius blev utbuad när förbannade barnmorskor samlades för att demonstrera mot krisen i förlossningsvården.

Barnmorskor, barnmorskestudenter och andra engagerade slöt upp i protesten.
Janne Bengtsson

Runt 1000 personer samlades på tisdagen utanför Landstingshuset på Kungsholmen, för att protestera mot arbetsförhållanden och löner i förlossningsvården i Stockholm. 

Regionfinansrådet Irene Svenonius (M) fick ta emot en namninsamling där 90.000 människor på kort tid skrivit på för en bättre förlossningsvård.

– En fantastisk uppslutning som visar att många bryr sig om den här frågan, sade Micaela Gyllerström, initiativtagare och en av dem som lämnade över namnen till Svenonius.

– Väldigt många har tyckt väldigt länge att något måste göras, sade Micaela Gyllerström till Proletären.

Janne Bengtsson
Micaela Gyllerström med namninsamlingen.

Kraven från demonstranterna var bland annat ökade resurser till förlossningsvården, att regionen sätter av 200 miljoner kronor årligen för att anställa fler barnmorskor och skapa fler förlossningsplatser. Att barnmorskorna får högre löner och att principen en barnmorska, en födande ska gälla. Vidare också att barnmorskeutbildningen byggs ut och förstärks.

Kraven förstärktes av talkörer som ”Sluta förhala, börja betala” och ”Det gäller liv och död, inte paprika på bröd”, en passning till regionens sparkrav där personalen på Södersjukhuset fick i uppdrag att hitta sätt att spara pengar på, och bland annat kom upp med slopade paprikaskivor på ostsmörgåsarna.

Väldigt många har tyckt väldigt länge att något måste göras.

På kort tid har 100-talet barnmorskor slutat i Stockholm, de som är kvar går på knäna och bara en liten procent av de som nu studerar till barnmorskor kan, på grund av arbetsvillkoren, tänka sig att arbeta inom förlossningsvården. Trots det hävdade Irene Svenonius envist att allt är bra och att födande kvinnor kan känna sig trygga.

Janne Bengtsson
Omkring 1000 personer samlades utanför Landstingshuset på Kungsholmen i Stockholm.

– Vården håller hög kvalitét, påstod Svenonius och möttes av burop från demonstranterna.

Trots att kassakistorna är fyllda – Region Stockholm gick med 5,6 miljarder i överskott 2020 – vägrar Svenonius att höja lönerna i förlossningsvården.

Att födande kvinnor inte kan känna sig trygga är bland många, många andra just Micaela Gyllerström ett bevis på. När Micaela skulle föda sitt första barn fick hon över telefon beskedet att det var fullt på alla förlossningsavdelningar i Stockholm.

– Det var fruktansvärt att få det beskedet. Jag tänkte att jag måste göra något, så som en förbannad privatperson startade jag den här namninsamlingen, sade Micaela Gyllerström.

Eva Nordlund, ordförande för Barnmorskeförbundet, var en av många talare på demonstrationen. Nordlund konstaterade att underfinansieringen av förlossningsvården är monumental.

– Det är nog nu. Svensk förlossningsvård blöder av underfinansiering, sade Eva Nordlund. Det är jävligt mycket nog nu.