Hoppa till huvudinnehåll

Två av de döda i hissolyckan saknade kontrakt

De företag i byggbranschen som var inblandade när fem arbetare dog när en hiss störtade mot marken på ett bygge i Sundbyberg, har alla en historia av bristande säkerhet på arbetsplatserna.

Genrebild. Arbetarna på bilden har inget med artikeln att göra.
Proletären

Fem arbetare omkom när en hiss störtade mot marken från 20 meters höjd på ett bygge i Ursvik i Sundbyberg i förra veckan. De fem, en ung svensk, en afghan, två ukrainare och en ryss, arbetade alla åt underentreprenörer till Andersson Company AB, huvudentreprenören på bygget.

Andersson Company hade inga egna anställda på arbetsplatsen: jobbet sköttes helt av underentreprenörer med i huvudsak migrantarbetare.

Tre av arbetarna var inhyrda av ett företag ägt av en estnisk företagare som bott i Sverige i över 30 år, men som inte är svensk medborgare. Två av de döda arbetarna, enligt uppgift till Proletären de båda ukrainarna, saknade det ID06-kort som en anställd måste ha för att få vistas på arbetsplatsen; de arbetade utan anställningskontrakt.

Andersson Company, som i egenskap av huvudentreprenör är ansvarigt för säkerheten på arbetsplatsen, utreds nu för arbetsmiljöbrott.

Det är inte första gången Andersson Company hamnat i sökljuset. Bolaget har en lång historia av brott mot arbetsmiljölagar och -bestämmelser och Arbetsmiljöverket har flera gången haft synpunkter på bolagets säkerhetsarbete: det handlar bland annat om brist på fallskydd, brist på utrymningsvägar, att bolaget ignorerat svåra olyckor och felaktigt monterade ställningar.

Tidigare i år klämdes en arbetare av ett betongblock på ett av företagens byggen utanför Stockholm. Bolaget har konsekvent anlitat underentreprenörer med liten respekt för svenska kollektivavtal och arbetarnas rättigheter.

Också ABC Ställningsmontage, det bolag som monterade hissen som störtade, är ökänt i branschen. På sin hemsida hävdar bolaget att ”du som kund kan vara trygg med ABC Ställningar som leverantör av byggnadsställning”, men ägaren till företaget är tidigare dömd för brott mot utlänningslagen sedan han anlitat en papperslös ställningsbyggare.