Hoppa till huvudinnehåll

Seko avsatte stridbara förhandlare – då skrevs svekavtalet på

Stridbara medlemmar i Sekos förhandlingsdelegation byttes under förhandlingens gång ut mot mer samarbetsvilliga. Det berättar flera fackligt aktiva inom förbundet för Proletären.

Sekomedlemmar protesterade under måndageftermiddagen till stöd för en strejk – men då hade Sekotopparna redan skrivit på det nya avtalet.
Edgar Franco

Artikeln är uppdaterad!

Carolin Evander och Thomas Gorin Weijmer var Sekos ombudsmän med ansvar för det fackliga arbetet inom spårtrafiken och tillika medlemmar i förbundets förhandlingsdelegation. När de krävde ett bättre avtal i Sekos förhandlingar med Almega Tågföretagen byttes de ut mot personer som var mer samarbetsvilliga gentemot arbetsgivaren: förbundets ordförande Gabriella Lavecchia och avtalssekreteraren Ulrika Nilsson.

Carolin Evander fick gå i mitten av förra veckan innan Thomas Gorin Weijmer sade upp sig själv i protest. Han vägrade bli påtvingad att skriva på ett dåligt avtal. Evander drev bland annat hårt på för förbättringar för städarna. Tillsammans har Evander och Gorin Weijmer mer än 20 års erfarenhet av fackligt arbete.

– Carolin och Thomas var med från början: de har hållit i avtalsförhandlingar och konferenser. Det var i samband med att förbundsledningen sköt upp strejken som våra ombudsmän försvann, säger en av Proletärens sagesmän.

Gabriella Lavecchia är medlem i socialdemokraternas partistyrelse. Ulrika Nilsson relativt ny på jobbet.

– Ulrika Nilsson kommer från Postnord, hon kan inte spårtrafik och våra avtal överhuvudtaget. När hon kom in blev det ett avtal väldigt snabbt. Vi har bara fått höra om det här ryktesvägen… förbundet har inte sagt något. De har sopat det under mattan, uppger en MTR-anställd för Proletären.

Proletären har utan resultat sökt Carolin Evander och Thomas Gorin Weijmer.