Hoppa till huvudinnehåll

Krönika: Varför vill Jonas Sjöstedt ge militärt stöd till Ukraina, men inte till Palestina?

Vänsterpartiet hycklar när de kräver Jasplan och mer militärt stöd till Ukraina – men samtidigt fördömer det väpnade motståndet i Palestina.


På en utfrågning inför EU-valet i Linköping den 23 maj fick Vänsterpartiets de facto-ledare Jonas Sjöstedt frågan varför partiet aldrig i sin historia föreslagit svensk vapenhjälp när exempelvis vietnameser, sydafrikaner, palestinier eller latinamerikaner fått kämpa för sin frihet med vapen i hand – men utan att tveka ställer upp på det amerikanska imperiets diktat om militärt stöd.

Det gällde i Afghanistan, där Vänsterpartiet var för svensk trupp under Natobefäl. Det gällde i Natokriget mot Libyen, där Vänsterpartiet röstade för svenskt deltagande i insatsen.

På ett möte i Stockholm 2017 krävde Sjöstedt också militär intervention gentemot Syrien. Allt i den amerikanska imperialismens intresse. Och nu är Vänsterpartiets Sjöstedt högljuddast i kraven att sända Jasplan till Ukraina.

Genom åren har Vänsterpartiet inte föreslagit en enda kula, inte en minsta åtgärd, för att militärt stödja vietnameser i kampen mot USA:s ockupation, sydafrikaner i kampen mot apartheid eller palestinier i kampen mot Israels ockupation. När det amerikanska imperiet kräver militär intervention är Vänsterpartiet och Sjöstedt däremot framme med blixtens hastighet och deklarerar sin lojalitet med USA.

I praktiken är detta rasism. Vietnameser, afrikaner, latinamerikaner eller palestinier var och är inte värda något militärt stöd, men när ”vita” USA och Ukraina kräver svenska militära insatser slår Vänsterpartiet med Sjöstedt i spetsen ihop klackarna och deklarerar USA sin eviga lojalitet. 

När nämnda Sjöstedt speciellt tillfrågades om varför Gaza inte skulle få militär hjälp svarade han att Hamas ”är terroriststämplat” – trots att Sjöstedt vet att det är mindre än en femtedel av jordens befolkning som bor i länder som terrorstämplat olika palestinska organisationer. Inte ens Natolandet Norge har terroriststämplat islamistiska Hamas, eller för den delen det marxistiska PFLP. 

Därmed står Vänsterpartiet till höger om det officiella Norge. Sjöstedt och Vänsterpartiet som i modern historia inte velat ge en kula till någon genuin befrielserörelse i tredje världen hävdar numera istället att det inte finns någon övre gräns till militärt stöd – åt Ukraina.

Vad menas med det kan man fråga sig. Menar Vänsterpartiet att hela svenska BNP ska gå till Ukraina? Hur många svenskar kommer överleva en sådan politik?

Protestera mot Vänsterpartiets dårskap, bojkotta EU-valet!