Hoppa till huvudinnehåll

Nynningen på turné med Proletären: ”Vi behöver samla krafterna till ett motangrepp”

– Alla krafter behövs för att föra ut budskapet som vi och Proletären står för, säger Nikke Ström från Nynningen, som i augusti drar ut på Höj rösten-turné med Proletären.

Nynningen tillsammans med Matilda Magnusson.
Simon Renner

I augusti drar Proletärens turné Höj rösten ut på vägarna i Sverige. Tio orter ska besökas under två veckor och det kommer att vara fritt inträde.

På turnén får Proletärens chefredaktör Jenny Tedjeza sällskap av visartisten Matilda Magnusson, skådespelaren Sven Wollter, Kommunistiska Partiets ordförande Robert Mathiasson och inte minst av proggbandet Nynningen.

Tanken är att gänget lokalt ska förstärkas med olika artister och representanter för arbetargrupper som vägrat att tyst åse försämringar och nedskärningar och har tagit strid för sina villlkor.

– Alla krafter behövs för att föra ut det här budskapet som vi står för och som Proletären står för. Det får inte särskilt stor plats i det vanliga medieutrymmet så vi får ta den platsen med egna krafter, säger Nikke Ström som är basist i Nynningen.

– Vi får skapa våra egna förutsättningar, det har vi alltid gjort. Och en sådan här turné behövs. Det är så mycket tomma tunnor som skramlar och debatten sätter fokus på helt fel grejer.

Nikke Ström säger att han ser med fasa både på samhällsutvecklingen och på opinionsundersökningar där Sverigedemokraterna ökar. Det behövs motpropaganda, säger han och jämför med 70-talets vänstervåg och musikrörelse.

– Vi behöver samla krafterna och gå till motangrepp. Det var länge sedan det fanns en sådan samling som det fanns på 70-talet. Det har förflackats, inte minst vad gäller vänstermänniskor inom kultursektorn. Det är inte så många som tar ställning idag och går ut och talar om vad de tycker och ställer sin konst till allmänhetens förfogande.

Proletären
Turnéaffischen.

– Vi hoppas att turnén kan bidra till att ändra på det, men det kan aldrig bli för mycket. Det här blir en insats i alla fall. En delinsats.

Turnén blir en röst för arbetare och vanligt folk, i en valrörelse där Socialdemokraterna ser ut att gå mot ett katastrofval.

– Det behövs ett socialistiskt alternativ när socialdemokratin ser ut som den gör idag, och den besvikelsen delar jag med väldigt många. Jag tror det beror på brist på ideologi och tillhörighet, var vi kommer ifrån. Rättvisan och solidariteten, var har den tagit vägen?

– Allting är utackorderat till den privata sektorn och näringslivet. Och där är Socialdemokraterna lika goda kålsupare som Alliansen.

Varför ska man gå och se och lyssna på Höj rösten-turnén?

– För det blir en jävligt… trevlig är kanske inte rätt ord, det låter för mellanmjölkigt. Men det blir en jävligt bra kväll i socialismens tecken.

Turnéplan: Gislaved 12/8, Jönköping 13/8, Borås 14/8, Örebro 17/8, Ludvika 18/8, Karlstad 19/8, Stockholm 20/8, Umeå 21/8, Kramfors 22/8. Håll utkik på proletaren.se för tid och plats!

Vill du stödja turnén? Swisha en summa till 123 465 0446.