Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i kommunvalet 2022: Vill rensa upp i byråkratin och i Vättern

Inför valet i september kommer Kommunistiska Partiet att ställa upp i ett tiotal kommunala val runtom i landet. I en serie intervjuer kommer Proletären att presentera partiets lokala kandidater. Först ut är Jönköping som lovar att rensa upp i både byråkratin och i Vättern.

Annica Albertsson, Lone Möller och Tom Svensson.
K i Jönköping

Kommunistiska Partiet i Jönköping är en av partiets många avdelningar som planerar att ställa upp i kommunalvalet till hösten. Enligt avdelningen själv behövs det ett parti som vågar prata om socialism inför valet i september. Detta menar Annica Albertsson, medlem i Kommunistiska partiets Jönköpingsavdelning.

– Vi kommer att fokusera på lokala frågor, men vi vill samtidigt presentera hela vår politik under valrörelsen. Allt hänger ihop och nästan alltid är det marknaden, det vill säga kapitalismen, som är problemet. Titta bara på krisen i välfärden, miljön, elpriserna och bostadsbristen…,säger Annica Albertsson.

En fråga som Kommunistiska Partiet i Jönköping driver är ett krav på svenska kollektivavtal vid kommunala upphandlingar. Enligt Tom Svensson, kandidat på K:s lista i Jönköping, ska kommunala skattepengar inte gå till oseriösa företag som bidrar till sämre villkor för arbetare.

– Offentliga upphandlingar är inte positivt för någon i samhället. Pressade priser ger sämre service för medborgarna, men de ger också sämre arbetsvillkor för arbetarna. Ett tydligt exempel på detta är inom kollektivtrafiken där busschaufförerna bland annat fått sämre scheman. Vi accepterar inte detta, säger Tom Svensson från Kommunistiska Partiet i Jönköping.

Tom Svensson menar att dessa upphandlingar också leder till en svällande byråkrati. En utveckling som Kommunistiska Partiet i Jönköping liknar vid ”ett slukhål” som måste bekämpas och täppas igen. Kampen mot den svällande byråkratin har partiet drivit ända sedan slutet på 70-talet.

– Det krävs fler och fler administratörer för att hantera dessa upphandlingar. Det skulle bli både billigare och bättre om kommunen driver samhällsverksamhet och infrastruktur med hjälp av kommunalt anställa arbetare, säger Tom Svensson.

När det kommer till miljöfrågor har Kommunistiska Partiets Jönköpingsavdelning valt att lägga sitt fokus på Nordeuropas största sötvattenkälla – Vättern.

– Det är flera hundratusen som får sitt dricksvatten från Vättern och vi kräver att kommunen och regeringen agerar mot föroreningarna i vattnet. Ett exempel på detta är militärens flygplats i Karlsborg som släpper ut PFAS, säger Lone Möller, medlem i Jönköpingsavdelningen.

PFAS är en beteckning på olika kemikalier som stöter bort fett, smuts och vatten. Enligt Naturskyddsföreningen påverkar dessa kemikalier människors hälsa negativt. Bland annat har PFAS kopplats samman med leverskador, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar.

– Försvaret vill dränera flygplatsen utan föregående sanering vilken innebär att ännu mer PFAS läcker ut i Vättern. Vi menar att alla kommuner runt Vättern måste agera för att stoppa försvarets planer. PFAS hör inte hemma i Vättern, säger Lone Möller.

Lone Möller understryker dock att flygplatsen i Karlsborg inte är den enda boven i dramat när det kommer till föroreningar i Vättern. Eftersom PFAS blivit en industristandard finns numera kemikalierna i många varor i samhället, i allt från popcornförpackningar till sportkläder.

– Dessa kemikalier sprider sig till vatten och mark. Marknaden kommer aldrig självmant att förbjuda dessa ämnen. Det krävs att politikerna gör något åt saken. Nu, mer än någonsin, ser vi också vikten av ett ekonomiskt system som prioriterar människors hälsa framför företagens vinster.

En sak som gör att Kommunistiska Partiet i Jönköping sticker ut bland de övriga partierna är deras aningen fräcka inställning till politiken i kommunfullmäktige. De menar att en utomparlamentarisk politik är precis lika viktig som ett val var fjärde år.

– Det breda folkliga engagemanget är nödvändigt för att få fram en förändring i samhället. Ett bra exempel på detta är hyreskampen, som bidrog till att vi kunde stoppa införandet av marknadshyror i nyproduktion. Samma sak gäller för miljön i Vättern där många miljöorganisationer gör ett viktigt arbete, säger Annica Albertsson.

– Det är viktigt att vanligt folk driver en opinion som pressar politikerna.

Kommunistiska Partiet i Jönköping understryker att de ovannämnda frågorna bara är ett axplock av politiken de tänker föra under valrörelsen. Vill du veta mer eller engagera dig i avdelningen kan du kontakta dem via deras Facebook, hemsida eller på diverse platser runtom i Jönköping där de planerar olika aktiviteter under sommaren.