Hoppa till huvudinnehåll

Volvotoppar plockar ut jättebonus – trots förlust och statligt stöd

Trots ett förlusttyngt första halvår 2020 och en miljard i permitteringsstöd höjer Volvo Cars bonusen till ledningen med 20 procent. Detta efter att ha ändrat i bonusreglerna så att första halvåret helt enkelt räknas bort.

Volvo cars-vd:n Håkan Samuelsson får 40 procent mer i ersättning än förra året – hela 49,8 miljoner kronor. Omkring tre gånger mer än Volvoarbetare tjänar under ett helt yrkesliv.
Montage: Proletären

Volvo Cars vd och ledning har anledning att fira. De får nämligen kraftigt höjda bonusar trots att bolaget gick med förlust första halvåret förra året – och trots masspermitteringar och en miljard i statligt stöd.

Anledningen till de höjda bonusarna är att styrelsen valt att bara räkna på det andra halvåret, då bolaget redovisade en rekordvinst på hela 9,5 miljarder kronor, skriver Dagens Industri. Bonusen kunde därmed höjas med 20 procent enligt Volvo Cars bonussystem.

För vd:n Håkan Samuelsson innebär det en rörlig ersättning på 36 miljoner kronor. Totalt fick Samuelsson ut 49,8 miljoner kronor, eller 40 procent mer än året dessförinnan. Detta trots han sänkt sin fasta lön med 4 procent, till ”bara” 13,8 miljoner kronor – en sänkning han var tvungen att göra för att följa reglerna för att få statligt stöd.

När coronakrisen kom valde Volvo att masspermittera sina 25.000 anställda och ansöka om statligt permitteringsstöd. Bland villkoren för stödet fanns fock att bolag inte fick dela ut vinster och bonusar för nära inpå stödperioden. Det har lett till att många bolag helt enkelt skjutit upp utdelningar till senare – eller gjort som Volvo Cars och ändrat i bonusreglerna.

”Inför halvårsrapporten såg man att företaget gått med förlust och då valde styrelsen att besluta att starta om bonusberäkningarna. Det var för att bibehålla incitamenten att fortsätta prestera”, svarar Volvo Cars presstalesman Maria Dagman på DI:s fråga om varför bolaget valde att ändra bonusreglerna.

Även lastbilstillverkaren AB Volvo har haft ett liknande upplägg. När de insåg att de inte skulle uppfylla de interna kriterierna för att dela ut bonusar till topparna ändrade de helt sonika reglerna. Så kunde ledningen dela på 118 miljoner kronor i bonus – trots ett statligt stöd på 1,2 miljarder kronor.

Volvo Cars bonussystem ger såklart allra mest till bolagets toppar men även fabriksanställda tar del av pengarna. Årets bonus ger runt 15.000 kronor extra på aprillönen.