95 procent rabatt på gruva
Fem kända finanskapitalister köper loss delar av Northlands gruva utanför Pajala för 50 miljoner kronor, långt under tillverkningsvärdet. Genom att köpa gruvutrustning för reapris hoppas de kunna göra rejäl profit när malmpriserna går upp igen.
De fem finanstopparna Carl-Henric Svanberg, Erik Selin, Mats Paulsson, Bert Nordberg och Bruce Grant har via sitt gemensamma bolag Abecede köpt bland annat Northlandgruvans anrikningsverk, delar av logistikkedjan och 134 järnvägsvagnar som använts för att transportera järnmalm.
I Dagens Industri berättar gruppens talesperson Bert Nordberg att han uppskattar tillverkningspriset på det gruppen köpt till 1 miljard kronor. Men de fem betalar endast 50 miljoner kronor. Om Bert Nordbergs uppskattning på tillverkningskostnaderna stämmer, motsvarar det en rabatt på 95 procent. Inte illa fyndat!
I nuläget finns visserligen inga utsikter för ”kassaflöde” berättar Bert Nordberg, men förhoppningen är förstås att malmpriserna återigen ska gå upp. Planen är då att anrika malm, antingen från Northlands gruva eller från andra gruvor.
Ännu har de fem kapitalisterna inte köpt själva nyttjanderätterna av malmen men de utesluter inte nya affärer. Själva menar det att det inte ”bara” handlar om att tjäna pengar. Enligt dem själva skulle verksamheten kunna ge 500-1000 nya jobb.
– Det handlar om att ta ansvar, säger Bert Nordberg i en intervju med SvD Näringsliv.
För Tornedalen och Kaunisvaara vore det förstås välkommet med nya jobb men kapitalisternas ansvar handlar alltid först och främst om ansvar för vinsterna och profiten. Att kapitalister fyndar delar av Northlands gruva för loppispris har ingenting med ansvar för människor eller för den delen miljö att göra.
Northlands gruva har hela tiden kantats av skandaler. De generösa svenska minerallagarna har tillåtit kapitalister att göra kortsiktiga vinster för att sedan överge skeppet när malmpriserna sjunkit.
Den svenska gruvpolitiken har länge gått ut på att skapa ett sorts Klondike för gruvkapitalister. Det innebär en gruvbrytning som sker både kortsiktigt och med fara för miljön. I nuläget ser det ut som att Northlandscenariot lika gärna kan upprepas nästa gång malmpriserna går upp och vi får en ny gruvboom.