Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sverigedemokraterna är Israels bästa vän

Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson höll i lördags sitt årliga sommartal i Sölvesborg. Han lade stor vikt vid de senaste veckornas händelser i Gaza. Inte oväntat lade han skulden för dödandet på Hamas och islamismen.


– Israel har rätt att försvara sig, och den rätten är självklar. Men lika självklart är det naturligtvis att Israel gör sitt yttersta att undvika civila offer.

Strax före detta tvärsäkra yttrande säger Jimmie Åkesson i sitt tal att det är just kompromisslös tvärsäkerhet som gör att konflikten aldrig tycks ta slut.

Han pratar om debatten efter Stefan Löfvens, enligt Åkesson nyktra och välbalanserade, inlägg om Hamas ansvar att stoppa raketbeskjutningen. Jimmie Åkesson menar att debatten satte ljuset på ”de obehagliga, djupt rotade strömningar som finns, och tyvärr tenderar att växa, också i vårt påstått toleranta och öppna samhälle”.

Jimmie Åkesson menar vidare att det är de som utger sig för att vara de mest toleranta, och mest öppna människorna som står för de mest obehagliga uttalandena, ”eller nästan ännu värre – man underblåser på olika sätt de här obehagliga strömningarna genom att man ger dem legitimitet, genom subtilt stöd”.

Det är typisk SD-retorik. Det är lätt att förstå att han anklagar vänstern och muslimerna för antisemitism, men han är för vag för att kunna anklagas för lögn. När han börjar prata om Hamas blir han tydligare.

Jimmie Åkesson upprepar Israels vanliga lögner om barn som mänskliga sköldar, och vapenförråd i skolor och sjukhus. Han säger att det är Hamas ”vidriga agenda” och omvärldens blundande för den, som gör att våldet fortsätter.

Att Sverigedemokraterna vill framstå som Israels bästa vänner i svensk riksdag är inget nytt. Partiets vurmande för Israel leds av bröderna Kent och Ted Ekeroth.

Ted Ekeroth förestår föreningen För Israel och demokrati i Mellanöstern (Fidim). Kent Ekeroth har varit styrelsemedlem i World Zionist Organization, och mottog 2007 deras pris, Theodor Hertzl-priset, för sina insatser för Israel och sionismen.

Proletären har tidigare skrivit om hur Kent Ekeroth tillsammans med representanter för flera andra europeiska högerextrema partier varit på studieresa i Israel.

Inbjudna av en bosättargrupp fick de bland annat träffa israeliska ministrar och besöka den israeliska armén vid gränsen till Gaza.

Under resan får politikerna också besöka flera bosättningar på Västbanken, vilka Kent Ekeroth vägrar kalla illegala.

– Det är inte palestinskt territorium, eftersom det aldrig har funnits något palestinskt folk eller palestinsk stat, sa han i en tysk intervju.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder gick i juli förra året ut med en skriftlig protest mot bojkott av varor från Israel. Anledningen var EU:s tandlösa rekommendationer om bojkott.

Partiets stöd för Israel är fullt logiskt. I sitt sommartal kallar Jimmie Åkesson islamismen för det största globala hotet mot fred, säkerhet, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Han kallar den en erövringsideologi och vår tids nazism och kommunism.

Genom att ställa sig på Israels sida, har man lyckats positionera sig mot vänstern, islamister och muslimer, samt öppet antisemitiska nazister på en gång. Om alla dessa är emot Israel, så måste de ju vara lika!

I Sverigedemokraternas världsbild pågår en civilisationernas kamp, där västerländsk demokrati står mot muslimsk fundamentalism. Israel blir då en viktig front i denna kamp.