Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

”Polisen skjuter tårgas och gummikulor”

När Nathalie Andersson och hennes pojkvän kom till Istanbul i fredags kände de direkt tårgasen i luften när de klev av bussen i närheten av Taksimtorget.


Istället för några lugna semesterdagar i Turkiet hamnade de mitt i de folkliga protesterna mot regeringen.

– Först visste vi inte riktigt vad som hade hänt. Vi såg avspärrningar och en massa poliser, berättar Natalie Andersson som är medlem i Revolutionär Kommunistisk Ungdom i Karlstad.

Istanbul var första målet för tågluffningen, men istället för klassiskt turistande blev de vittnen till det massiva polisvåldet mot demonstranterna.

– Poliserna är väldigt aggressiva, de skjuter tårgas och gummikulor. Vi kände direkt att stämningen var aggressiv.

Hon berättar att de sett hur det blivit panik när polisen stängt in människor samtidigt som de beskjutits med tårgas.

– Men folk är väldigt modiga, tillägger hon. Det är många unga ute och demonstrerar, och många tjejer!

Nathalie Andersson berättar att det som först bara var mindre protester mot byggandet av ett köpcentrum i en park under helgen växte till att omfatta hundratusentals människor. Dessutom har det skapats kommittéer som till exempel bygger barrikader, men också städar upp gatorna efter sammanstötningarna.

­– De är väldigt organiserade! Folk berättar att även om det började med parken är det nu mot hela regeringen och mot polisbrutaliteten. Det är också många andra frågor som tas upp i protesterna, som till exempel Syrienfrågan.

I Turkiet finns ett stort missnöje med den förda inrikespolitiken, men också med hur Turkiet agerar i utrikespolitiken där man allt mer blivit en allierad till USA och förser rebellerna i Syrien med vapen. De protester som växte ur spontant missnöje i en enskild fråga knyter nu ihop fler och fler frågor.

När Proletären pratar med Nathalie Andersson är det måndag och något lugnare på gatorna. Men fortfarande byggs barrikader och protesterna har delvis förflyttats mot Erdogans kontor.

– Under söndagen var det faktiskt också glädjescener eftersom polisen har backat tillbaka, säger Nathalie Andersson, som efter de intensiva dagarna i Istanbul planerar att åka vidare. Bakom sig lämnar hon och pojkvännen en stad i fortsatt upprorsstämning.