Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Ukraina vänder sig mot växande fascism

Som ett svar på det stora fascistiska inslaget i protesterna i Ukraina har det bildats antifascistiska fronter i flera städer. Initiativtagare är bland andra Ukrainas kommunistparti.


Ända sedan protesterna mot regeringen i Ukraina blossade upp i slutet av förra året har fascistiska grupper utgjort ett stort inslag. Vänsteraktivister och fackliga aktivister som velat delta i protesterna har blivit attackerade och utjagade av högerextrema. I flera städer förföljs kommunister och minoritetsgrupper.

Den liberala USA- och EU-stödda oppositionen samarbetar öppet med fascistpartiet Svoboda och bland de våldsamma delarna av demonstranterna finns högerextrema paramilitära grupper som UNAUNSO. Liberalerna har bokstavligt talat bjudit in fascisterna i värmen.

De senaste veckorna har olika former av antifascistiska grupper bildats för att möta det fascistiska hotet.

I Kiev bildades förra veckan Antifascistiska Folkfronten, på initiativ av Ukrainas kommunistiska parti. Deras huvudsyfte är enligt den ukrainska webbsidan antifashist.net att skydda civila och bekämpa nyfascism, nynazism och gangsterism.

I ett uttalande skriver de att de till en början fredliga protesterna tagits över av fascistgrupper som utnyttjar omedvetna ungdomar för sin egen agenda. Därför måste antifascister lägga politiska meningsskiljaktigheter åt sidan och möta det fascistiska hotet tillsammans.

Även i andra större städer som Charkiv, Zaporizjzja, Dnipropetrovsk, Simferopol och Luhansk har antifascistiska grupper bildats.

Den 8 februari hölls antifascistiska marscher och manifestationer runt om i landet. I Kiev samlades nära 2000 demonstranter i en demonstration ledd av Ukrainas kommunistiska parti.

I Odessa samlades enligt arrangörerna 14000 i en demonstration där både kommunister, andra politiska partier och rysk-ortodoxa kristna grupper deltog. Demonstrationen vände sig mot EU och mot fascismen, och för en folkomröstning om eventuell anslutning till EU eller tullunionen med Ryssland.

De antifascistiska manifestationerna är ännu små jämfört med protesterna på Maidantorget och även mindre än de regeringslojala demonstrationer som ägt rum. Men de visar att det finns ett ökande medvetande om det fascistiska hotet i landet.

Samtidigt förbereder sig den ukrainsk-judiska minoriteten för det värsta.

I en intervju med den tyska tidningen Jüdische Allgemeine berättar Boris Fuchsmann, ordförande för judiska konfederationen i Ukraina, att bara de senaste veckorna har flera judar överfallits och misshandlats, synagogor attackerats och målats med ”Svoboda”, namnet på det fascistparti som ingår i oppositionens koalition. Ett parti vars företrädare anser att Ukraina är styrt av en ”moskovit-judisk maffia”.
Fakta

Ukraina vänder sig mot växande fascism