Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunistiska Partiet, Gislaved

Här har väst använt kemiska vapen

Medan Syriens regering utan hållbara bevis anklagas för att ha använt kemiska stridsmedel, så finns det fasta bevis på att USA och dess allierade använt och använder kemiska stridsmedel – utan att det lett till något ramaskri hos etablissemanget.


Nedanstående utgör några exempel på det västerländska hyckleriet kring kemiska vapen hämtade från brittiska Daily Mail samt amerikanska LiberationNews.org.

1. Första världskriget 1914-18
Det kejserliga Tyskland var först med att använda giftgaserna fosgen och senapsgas i krig. Även motståndarsidan, Frankrike, Storbritannien och USA använde dessa stridsmedel. Gasattackerna dödade 90000 soldater och civila. Fler än var tionde kemist i USA var sysselsatt med produktionen av kemiska stridsmedel. Dess regering lade order på 3000 ton gas tillverkad i USA.

2. Mesopotamien 1919
Den brittiska kolonialmakten i Mesopotamien (Irak), beordrade användande av kemisk krigföring mot civilbefolkningen. 1919 sade Winston Churchill: ”Jag förstår inte denna mesighet gällande användandet av gas. Vi har definitivt antagit positionen vid freds-konferensen att argumentera för behållandet av gas som en permanent metod för krigföring. [...] Jag förordar starkt användandet av giftgas mot de ociviliserade stammarna.”

Som civil ansvarig för det brittiska flygvapnet beordrade Churchill gasanfall mot uppstudsiga kurder och araber vid flera tillfällen under 1920-talet.

3. Hiroshima och Nagasaki 1945
Hiroshima och Nagasaki atombombades i Andra världskrigets slutskede. Omkring 180000 människor dog en ögonblicklig död och hundratusentals avled till följd av radioaktiv strålning och förgiftning. Detta är den enda gången i historien kärnvapen använts aktivt. Avsikten var att skrämma Sovjetunionen till underkastelse.

4. Koreakriget 1950-53
USA:s användning av napalm och biologiska stridsmedel var massiv i Korea.

5. Vietnamkriget 1961-71
USA sprutade över 88 miljoner liter av det kemiska stridsmedlet Agent orange över stora delar av Vietnam. Detta dödade och påverkade 400000 vietnameser och ledde till att massor barn föddes med skador relaterade till den kemiska krigföringen.

6. Irak-Irankriget 1980-88
I det blodiga kriget stödde USA och västvärlden Irak mot Iran, där den väststödda Shahen störtats 1979. ”Iraks front mot Iran är Jerusalems front mot Iran”, som Expressens Ulf Nilsson skrev. När Iran tog upp Iraks gasattacker i FN motarbetades detta aktivt av USA.

USA och Storbritannien ”gav Irak vapen, bilder från satellitspaning, pengar och även kemiska och biologiska vapen. Så många som 90 amerikanska rådgivare stödde de irakiska styrkorna och hjälpte till att plocka fram mål för irakiska flyg- och raketattacker”, skriver Global Policy Forum.

7. Irak 1991 och 2003
Alliansen med Irak upphörde så småningom och Saddam Hussein förvandlades till djävulens djävul. I krigen mot Irak 1991 och 2003 använde USA-militären utarmat uran – en giftig och radioaktiv restprodukt från kärnkraftverk som används i pansarbrytande projektiler. Utarmad uran förknippas med högre radioaktivitet, cancersjukdomar och missbildade barn. FN:s miljöorgan (UNEP) beräknar att USA avfyrade 1000-2000 ton utarmad uran bara under krigsåret 2003.

8. Falluja, Irak, 2004
Under anfallet mot Falluja hösten 2004, då 300000 människor tvingades lämna sina hem, använde USA vit fosfor. En amerikansk marinkårssoldat som deltog berättar: ”Jag hörde en varningsorder att vi måste vara försiktiga för att vi kommer att använda vit fosfor mot Falluja… Fosfor bränner kroppar, den smälter alla muskler och vävnad in på bara benet. Jag såg brända kroppar av kvinnor och barn.”

9. Gaza 2008-2009
I anfallet mot Gaza dödade Israel 1400 palestinier som en form av kollektiv bestraffning. Den vita fosfor som israeler använde var tillverkad i USA. Sabah Abu Halima, ett av många palestinska offer för vit fosfor berättar: ”Elden var som lava, min familj brändes ihjäl och kropparna förvandlades till något som liknade chips.”

10. Experiment på amerikaner 1953-1965
Under åren 1953-1954 och 1963-1965 utförde USA:s militär topphemliga experiment på invånare i St. Louis, Missouri, och exponerade dem för radioaktiva substanser utan deras vetskap eller medgivande. Omkring 10000 invånare i hyreshus-området Pruitt-Igore, mest fattiga och afroamerikaner, utsattes för olika kemikalier. Armén sade att det var harmlös rök men i realiteten testades kemikalier för ett potentiellt användande mot Sovjetunionen.