Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunistiska Partiet, Gislaved

USA ”hinner inte” förstöra sina kemvapen

Syriens arsenal av kemiska vapen ska vara förstörd senast sista juni 2014. Bryts tidsramarna hotar USA med ett militärt angrepp. Men för att montera ned sina egna kemiska vapnen menar USA att det behövs 26 år.


Vad få känner till är att USA fortsatt har stora mängder kemiska stridsmedel i delstaterna Kentucky och Colorado. Den amerikanska regeringen har 2611 ton senapsgas i ett lager i Colorado samt 524 ton av en rad olika kemiska stridsgaser, däribland nervgasen sarin, i ett lager i Kentucky. Detta trots försäkringar om att stridsmedlen skulle förstöras.

Som undertecknare av avtalet om kemiska vapen, som övervakas av Organisationen för förbud mot kemiska vapen i Haag, Nederländerna, så lovade USA år 1997 att förstöra alla kemiska stridsämnen inom en tioårsperiod med möjligheten av en förlängning på fem år.

Förra året gick tiden ut för förlängningsperiod på fem år ut. Nu säger amerikanska tjänstemän att de inte kan förstöra alla kemiska stridsvapen förrän år 2023, rapporterar Sahra Lazane på den US-amerikanska webbsidan Common Dreams.

Samtidigt kräver man av Syrien att göra det på mindre än ett år, annars blir det krig.

Medan USA kritiserat Syrien för att inte tidigare ha ratificerat koncentionen om kemiska vapen är man tyst om Israels lager av sådana.

”Att fokusera sig på Syrien verkar inte vara logiskt eller realistiskt”, säger Mellanösternexperten Stephen Zunez till Common Dreams.

”Vad vi behöver är att alla länder ger upp sina kemiska vapen. Massförstörelsevapen-apartheid, där man tillåter det eller det landet att inneha dessa vapen medan man är redo att gå i krig mot andra, kommer inte att fungera”, avslutar Stephen Zunes.
Fakta

USA ”hinner inte” förstöra sina kemvapen

Rebeller missnöjda
  • De väpnade grupperna är besvikna över att USA kommit överens med Ryssland om en nedmontering av Syriens kemiska vapen istället för att bomba landet.
  • Qassim Saadeddina från Fria syriska armén (FSA) hotar att sabotera den internationella planen för att förstöra Syriens kemiska vapen.
  • ”Kerry-Lavrovplanen kan fara åt helvete. Vi motsätter oss den och vi kommer inte att skydda inspektörerna eller låta dem komma in i Syrien”, säger han till genom nyhetsbyrån Reuters.