Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunistiska Partiet, Gislaved

”Edward Snowden har gjort en bra sak”

Edward Snowden, mannen som avslöjade USA:s omfattande övervakningssystem, fördömdes av förre vicepresidenten Dick Cheney som ”förrädare” och ”kinesisk spion” i den stora krigsaktivistiska kanalen Fox news. Men amerikaner och britter i allmänhet försvarar Snowden.


”Jag anser att han är en förrädare”, sade Cheney i söndagens program. ”Jag tror han har begått brott genom att bryta mot avtalen i sitt arbete…Jag anser att detta är ett av de värsta tillfällen som jag kan komma ihåg då någon med tillgång till hemlig information har gjort en enorm skada mot USA:s nationella säkerhetsintressen.”

Cheney är bara en i vågen av röster som fördömer Snowden. Fördömande kommer från både republikaner och demokrater.

Obamaregimen förbereder ett åtal mot Snowden och förtalskampanjen är igång mot honom. Men trots alla fördömanden i medierna så är stora delar av folket inte med på noterna. Amerikanska Time magazine beställde en opinionsundersökning som visade att 54 procent av de tillfrågade ansåg att Snowden gjorde en ”bra sak” genom att offentliggöra den amerikanska statens övervakning, medan 30 procent svarade att hans avslöjanden var en ”dålig handling”.

I en undersökning av brittiska Opinion/Observer svarade 43 procent av de tillfrågade att ”Snowden är modig och skall inte eftersökas eller dömas”. Endast 23 procent motsatte sig ovanstående påstående.

I den speciella administrativa kinesiska zonen Hong Kong, där Snowden nu befinner sig, svarade nästan hälften av de tillfrågade att de på det bestämdaste motsätter sig att Snowden utlämnas till USA. I opinionsundersökningen, som beställts av South China Morning Post, sade en sjättedel att de stödjer ett utlämnande.

Demonstrationer till stöd för Snowden har hållits utanför amerikanska konsulatet i Hong Kong.

Snowdens avslöjanden har inte bara lett till ilskna fördömanden från ledande politiker. De har även skapat olust bland välmående mellanskikt i USA, som tidigare inte haft några synpunkter på CIA:s och FBI:s övervakning av antikrigsaktivister och vänsterrörelser och inte heller haft några synpunkter på USA:s världsomspännande spioneri.

”Ni har skapat någonting som aldrig funnits i amerikanska historien tidigare, och det är ett fullständigt övervakningssamhälle”, sade kolumnisten i New York Times James Risen i programmet Meet the Press. Han anklagade statsmakten för ”att skapa en infrastruktur som en polisstat skulle älska, och det är detta som bör bekymra amerikaner, därför att vi inte haft någon genomgripande debatt om skapandet av ett massivt övervakningssystem och en övervakningsstruktur, och skulle vi genomföra några drastiska förändringar i vår politik, kan detta leda till en polisstat.”

Det är alltså inte terrorister som al-Qaida, som för övrigt stöds med vapen i Syrien av västländerna, som är huvudmålet för den massiva övervakningen utan det är de amerikanska medborgare som på något sätt motsätter sig den härskande klassens intressen. Det kan vara antikrigsaktivister, militanta arbetare, miljökämpar och antiimperialister.

Den massiva övervakningen och insamlandet av i princip all data i sociala medier har skapat olust inom de mellanskikt i USA och andra västländer som annars inte är ute på några gator och protesterar.

Som lök på laxen avslöjade brittiska The Guardian att säkerhetstjänsten MI5 satte upp egna internetkaféer i samband med G20-mötet i Storbritannien 2009.

För socialister och kommunister är avslöjandena inget nytt, men för människor som naivt trott att Twitter, Facebook och internet i allmänhet är neutrala medier, kontrollerade av ingen, innebär avslöjandena ett visst uppvaknande.
[[nid: view_mode=inlinenode]]