Hoppa till huvudinnehåll

Efter regiondirektörens svar till Proletären: ”Märkligt att hon inte ens vet att vi har individuella löner”

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har svarat Proletären per mejl om att hon tjänar mer än åtta undersköterskor tillsammans. Undersköterskan Ingrid Frejd blir ställd av Ann-Sofi Lodins svar.

Regiondirektör Ann-Sofi Lodins lön motsvarar åtta undersköterskors. Det försvarar hon med att undersköterskornas löner sätts kollektivt. Vilket de inte gör.
Montage: Proletären

I förra veckans Proletären skrev vi om hur Västra Götalands regiondirektör Ann-Sofi Lodin, som kräver fortsatta besparingar på Sahlgrenska, tjänar mer än åtta undersköterskor. Proletären har utan framgång sökt Ann-Sofi Lodin för en telefonintervju, men har sedan artikeln publicerades fått svar på nedanstående tre frågor per mejl.

Dagens Samhälle visar att överbeläggningarna i regionen ökat med 48 procent sedan 2017, hur är det då relevant om Sahlgrenska fått fem procent ökade anslag per år om det inte täcker behoven?

– Uppenbarligen har de ökade anslagen inte fullt ut lett till de förbättringar vi hoppats på. Därför är det viktigt att titta på hur vi kan omprioritera medlen och få verksamheten i balans. Vi måste prioritera vård framför administrativt arbete och använda vårdkompetensen på ett bättre sätt.

Ann-Sofi Lodin skriver i mejlet att ett pågående arbete inkluderar en översyn av staber, ”i syfte att reducera bemanningen, men samtidigt försöka undvika att servicen till kärnverksamheten försämras”, fler operationer i dagkirurgi, satsningar på mobila team och ”mindre administration och fokus på kärnverksamheten”.

Chefslönerna på sjukhuset är väldigt höga, varför sparar ni inte in på dem?

– Det är viktigt för vår verksamhet att vi kan attrahera duktiga chefer på alla nivåer. Vi satsar på att ha bra och välutbildade chefer som vi ger lön efter förtjänst.

Du tjänar själv mer än åtta undersköterskor. Hur ser du på det i förhållande till sparkraven?

– Rent allmänt sett är det omöjligt att jämföra löner för en större yrkesgrupp med enstaka befattningshavare på chefsnivå. Detta då lönen är individuellt satt för de enskilda befattningshavarna vilket de inte är för exempelvis undersköterskor.

Proletären / Ingrid Frejd

– Ställs lön mot lön kan varje skillnad uppfattas som ojämlik. Lönerna för olika uppdrag är dock olika. Både inom Västra Götalandsregionen och i samhället i övrigt.

Undersköterskan Ingrid Frejd, som intervjuades i förra veckans tidning, reagerar på att Ann-Sofi Lodin inte verkar medveten om att undersköterskorna har individuell lönesättning.

– Vilka härliga ”goddag yxskaft”-svar. Märkligt att hon inte ens vet att även våra löner är individuella. Vilken tur att Västra Götaland lyckats värva in en så kompetent och kunnig människa, det känns verkligen som välinvesterade skattepengar.