Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Företaget bryter mot MBL”

Verkstadsklubben vid Volvo Powertrain i Skövde anser att företagsledningen bryter mot medbestämmandelagen när de hyr in arbetare från bemanningsföretag.


Den 25 november löpte det bemanningsavtal ut som reglerade hur många arbetare Volvo Powertrain i Skövde kunde hyra in från bemanningsföretag. Det var företaget som sade upp avtalet, men eftersom de bemanningsanställda hade kontrakt till och med jul förlängde företaget ensidigt avtalet till den 23 december, vilket Verkstadsklubben reagerade mot.

– Vi begärde förhandlingar som även fördes centralt, och som slutade i oenighet, berättar Lars Ask, Verkstadsklubbens ordförande.

Trots oenigheten bedömde fackets representanter att de inte kunde hindra att företaget förlängde avtalet med en månad, men Verkstadsklubbens uppfattning är att det inte skall finnas några inhyrda arbetare på Volvo Powertrain efter den 23 december.

– Men efter nyår har vi upptäckt att företaget tagit in nya inhyrda från bemanningsföretag, berättar Lars Ask.

Verkstadsklubben bedömer det som ett brott emot medbestämmandelagens paragrafer 11 och 38 (se faktaruta) när Volvo Powertrain fortsätter att hyra in arbetare, utan att först förhandla med facket. Verkstadsklubben har därför lämnat in en förhandlingsframställan för brott mot medbestämmandelagen, och så länge företaget inte vill förhandla anser facket att det inte ska finnas några inhyrda arbetare på Volvo Powertrain.

• Varför sade företaget upp det bemanningsavtal som ni haft tidigare?
– Avtalet gav inte den flexibilitet företaget vill ha. Det är uppenbart att det som är avgörande inte är storleken på flexibiliteten, utan formen. Företaget vill att inhyrda från bemanningsföretag ska överskrida andelen visstidsanställda.

• Har händelsen med de bemanningsanställda arbetarna som förlorade jobbet efter att ha skrivit om Volvo på Facebook gjort att ni tydligare tagit ställning i bemanningsfrågan?
– Det har inte påverkat vår inställning i frågan, utan snarare bekräftat vad vi hela tiden har känt till. Företaget kan byta ut inhyrda utan sakliga skäl, de behöver bara komma överens med bemanningsföretaget. Händelsen förstärker bilden av hur utsatta de som jobbar för bemanningsföretag är.

• Kommer er utgångspunkt vid eventuella förhandlingar vara att det inte ska finnas några bemanningsanställda överhuvudtaget på Volvo Powertrain?
– Vilken utgångspunkt vi kommer att ha och vad vi är beredda att förhandla om är inget jag vill föra fram genom media.

Däremot berättar Lars Ask att Verkstadsklubben i förhandlingarna när bemanningsavtalet löpte ut i november erbjöd företaget ett avtal med mera långtgående flexibilitet än tidigare.

– Men vårt krav var att merparten i så fall skulle handla om visstidsanställningar, avslutar Lars Ask.
Fakta

”Företaget bryter mot MBL”

Medbestämmandelagen
  • Verkstadsklubben vid Volvo Powertrain hänvisar till paragraferna 11 och 38 när de anser att företaget bryter mot medbestämmandelagen när de hyr in arbetare från bemanningsföretag.
  • 11 § Innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet, skall han på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal. Detsamma skall iakttagas innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen.
  • 38 § Innan en arbetsgivare beslutar att låta någon utföra visst arbete för hans räkning eller i hans verksamhet utan att denne därvid skall vara arbetstagare hos honom, skall arbetsgivaren på eget initiativ förhandla med den arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal för sådant arbete. Arbetsgivaren är vid förhandlingen skyldig att lämna den information om det tilltänkta arbetet som arbetstagarorganisationen behöver för att kunna ta ställning i förhandlingsfrågan.