Hoppa till huvudinnehåll

350 undersköterskor protesterade i Varberg

Undersköterskeupproret samlade 350 personer för att tåga genom Varberg den 1 maj. De protesterade mot minutstyrningen inom hemtjänsten och en pressad arbetssituation som lett till en personalbrist inför sommaren.

Proletären

I Varbergs kommun samlades runt 350 personer i Undersköterskeupprorets demonstration mot styrningen inom äldre- och hemtjänstvården i kommunen.

Demonstranterna krävde bland annat att minutstyrningen inom hemtjänsten ska slopas, att få ett större inflytande över semesterperioderna och att de nya arbetstidsreglerna, som börjar gälla i oktober 2023 (och som innebär ett förbund mot dygnspass), ska plockas bort.

– Någonstans är måttet rågat. Nu jävlar får det vara nog, skrek undersköterskan Jenny på torget när mikrofonen var fri att prata i.

Inför demonstrationen pratade Proletären med undersköterskan och arrangören Johanna Flack.

– Vi vill arbeta kvar, vi älskar vårat jobb. Blir det ingen ändring kommer många att söka andra arbeten. Flera är på gång att sluta, de orkar inte med oron över hur det ska bli.

Privat
Johanna Flack, här vid en tidigare demonstration, är drivande i undersköterskeupproret i Varberg och arrangerade demonstrationen den 1 maj.

Undersköterskeupproret i Varberg har på kort tid lyckats samla 900 medlemmar på Facebook och hållit möten på Folkets hus. Gruppen har också fört dialog med Kommunal och lokala arbetsgivare.

En enande punkt för vård- och omsorgspersonalen är att de känner sig överkörda av socialchefen inom kommunen, Anna-Lena Sellgren, som gruppen menar inte har koll på vad personalen tycker och tänker om sin arbetssituation. De menar också att många beslut kring deras arbetsuppgifter fattas över deras huvuden.

Något som fått personalen att protesterat är bland annat de nyinförda stämpelklockorna på arbetsplatserna och att semesterperioderna utökats till tre, istället för två, på grund av personalbrist.

– Vi vill inte bli överkörda, utan vi vill vara med och bestämma, sa Johanna Flack på torget i Varberg och uppmanade alla undersköterskor inom kommunen att inte svara i telefonen när arbetsgivaren ringer under i sommaren för att kalla in dem som extrapersonal.

Med på torget fanns representanter från K, lokalpartiet 24/7, S, V och undersköterskorna med Johanna Flack i spetsen tackade för stödet från partierna.