Inrikes

Tre jättar kontrollerar tidningsmarknaden
Proletären har granskat dagstidningsmarknaden i Sverige, som i praktiken kontrolleras av tre ägarsfärer.

Northvolts vd skrattar hela vägen till banken
Tusentals arbetslösa. En mardröm för Skellefteå kommun. Bara en person kommer ur Northvolts konkurs på ordentligt plus: vd Peter Carlsson. Han har tjänat nära 200 miljoner på att sälja aktier i bolaget.

Fler fackklubbar tar ställning för Helgeson: ”En attack på oss alla”
LO-ledningen tiger. Liksom de LO-anslutna fackförbunden. Men ute på arbetsgolven ökar stödet för den avskedshotade hamnarbetarledaren Erik Helgeson. ”Attacken mot hamnarbetarna är en attack på oss alla”, säger metallarbetaren Emil Nordh, vars klubb är en av de senaste att ta ställning för Helgeson.

Åtta åtalas för attack mot Eritreafestival
Strax innan den eritreanska festivalen skulle börja i augusti 2023 attackerades den av hundratals demonstranter. Nu står åtta av dem åtalade för inblandning i attacken.

Rätten till abort är fortfarande begränsad
Idag är aborträtten hotat från flera håll. Samtidigt är den svenska abortlagsstiftningen inte så generös som den skulle kunna vara.

Försiktig kritik mot abortutredningen
Abortutredningen, som presenterades i början av februari, får kritik för bland annat avsaknaden av ordet ”kvinna” och att den öppnar för så kallad hemabort.

Delseger efter protester mot nedskärningar i Alingsås
Ortopedavdelningen på Alingsås lasarett har varit hotad av nedskärningar det senaste halvåret. Nu har ledningen valt att skjuta på beslutet efter protester från både personal och fackförbund. ”Andra avdelningar kan komma att drabbas istället”, säger sjuksköterskan Frida Eliasson Wilck.

Byggnadsarbetare ställde bostadsministern mot väggen
I över ett år har Stockholms byggnadsarbetare krävt att få träffa bostadsministern Andreas Carlson (KD). På onsdagen blev mötet av. ”Regeringen gör inte sitt jobb”, konstaterar Kent Johansson.

”Kvinnodagen får inte bli en ihålig högtid”
I slutet på varje månad har undersköterskan Sandra Gunnarsson en klump i magen. Pengarna räcker inte till. Men vad kan man göra för att stärka ställningen för Sveriges vanligaste yrke? ”Ibland känner jag att vi borde gå ut i strejk”, säger Sandra Gunnarsson till Proletären.

Unga elektriker vill ha kortare arbetsdag
De unga elektrikerna uppmanar förbundsstyrelsen att stå på sig i avtalsrörelsen och konstaterar att strejk är en möjlighet att stryka under kraven. ”En strejk är nog inte så långt borta som många tror”, säger elektrikerlärlingen Hampus Parman.

Gigföretag startar gul fackförening: ”En sorts redwashing”
En ny fackförening är på väg att bildas för anställda i den så kallade gig-branschen. Det är ett gult och falskt fack, bildat av arbetsköparna.

Fortsatt kamp för akutsjukhuset i Ljungby
Förra veckan demonstrerade 4.000 människor i Ljungby för att få behålla intensivvårdsavdelningen och akuten på Ljungby lasarett. En nedskärning som politikerna vägrar berättar varför de vill genomföra.
Stöd Proletären!
Den nya mediestödslagen innebär att Proletären blir utan mediestöd. Tycker du att en revolutionär arbetartidning behövs? Ta då en prenumeration och stöd oss på andra sätt – skänk en gåva genom Swishnummer 123 465 04 46.