Kultur
USA-valet är över – det blev tyvärr en president den här gången också
Israeliska huliganer startar bråk och hyllar folkmord – får stryk och flygs hem av Netanyahu
Efter att ha startat bråk på onsdagen, blev israeliska fotbollsfans attackerade efter matchen på torsdagskvällen mellan Ajax och Maccabi Tel Aviv i Amsterdam.
Skarp kritik mot Fifa – ”Uteslut Israel!”
Fifa bryter mot sina egna stadgar när Israel tillåts fortsätta inom den internationella fotbollen. Det menar FairSquare, en oberoende organisation som arbetar för mänskliga rättigheter inom idrotten.
Bandyns klassresa (nedåt)
Bandyn är en utpräglad arbetarsport – men i början var den överklassens tidsfördriv.
Om livets ändlighet och kapitalismens slut
Den svensk-amerikanska filosofen Martin Hägglunds visionära kritik av kapitalismen gör honom till en värdig Leninpristagare.
Det viktigaste kan inte mätas
I Det omätbara får välfärdsarbetare tala fritt om yrkesstolthet, glädje och gemenskap, men också om den bedrövliga arbetsmiljö de tvingas stå ut med och behovet av förändring.
The Rumble in the Jungle
Det var matchen som fångade en hel idrottsvärld när den utkämpades i ringen på 20:e Maj-stadion i Kinshasa, Zaire. Den 30 oktober är det 50 år sedan matchen om VM-titeln i tungvikt mellan Muhammad Ali och George Foreman. Proletärens Janne Bengtsson skriver om The Rumble in the Jungle, boxningsmatchen som gått till historien som ett av 1900-talets största idrottsevenemang, alla kategorier.
Expertpanel: Fifa legitimerar Israels ockupation
Det internationella fotbollsförbundet Fifa måste respektera internationell lag när det handlar om de israeliska fotbollsklubbar som spelar på ockuperad palestinsk mark. Det konstaterar en panel av FN-experter.
En film som känns i magen
I Maj Wechselmanns Sanna från Nablus får tittaren ta del av en svensk-palestiniers tankar och oro om vad som händer i Gaza, medan hon själv lever vidare i Sverige.
Stockholms bultande kulturhjärta
En av arkitekten Peter Celsings skisser över Kulturhuset i Stockholm, påminner mer om ett notblad än om en skiss över ett hus som ska byggas. Faktum är att Celsing, när han presenterade sitt förslag, ställde ett notställ med ett nothäfte på framför sig. Där skissade han upp linjer och små krumelurer som vid en första anblick såg ut som nottecken, men som i själva verket föreställer människor i olika aktiviteter. Den 15 oktober fyller Kulturhuset vid Sergels Torg i Stockholm 50 år. Proletärens Janne Bengtsson skriver om ett både levande och kontroversiellt hus.
Kolonialprojektet Israel – Del 2: Den judiska staten
Nej, det började verkligen inte den 7 oktober förra året, eller ens 1948 när staten Israel bildades. Här berättar Proletärens Lasse Björkblom om hur sionisternas terror ledde fram till bildandet av staten Israel.
Fifa skjuter upp beslut om Israel – igen
Det internationella fotbollförbundet Fifa har ännu en gång skjutit upp beslutet om att utesluta Israel från världsfotbollen. Israel får fortsätta spela internationellt, trots mördandet i Gaza, på Västbanken, i Libanon, Syrien och i Jemen.
Stöd Proletären!
Den nya mediestödslagen innebär att Proletären blir utan mediestöd. Tycker du att en revolutionär arbetartidning behövs? Ta då en prenumeration och stöd oss på andra sätt – skänk en gåva genom Swishnummer 123 465 04 46.