Kultur

Alcatraz: Flykten och början på fängelseindustrin
Den 21 mars 1963, för 60 år sedan, slog det beryktade fängelset Alcatraz i Kalifornien igen portarna. Åtta månader tidigare hade tre fångar rymt från det fängelse som ansågs helt rymningsäkert. Stängningen av Alcatraz öppnade en ny era i den amerikanska fängelseindustrin, en hårdare och mer brutal än till och med Alcatraz: i inget annat land i världen sitter så många av invånarna bakom lås och bom, ofta under miserabla och ovärdiga förhållanden. Proletärens Janne Bengtsson tar ett titt på den amerikanska fängelseindustrin.

Punklegendaren Johan Johansson: ”Alla borde gå ut i strejk”
För Johan Johansson är det självklart att stödja lokförarnas och tågvärdarnas kamp för bättre arbetsvillkor. ”Alla i kollektivtrafiken borde gå ut i strejk, så får vi se vad som händer”, säger den gamle punkikonen.

Stora stålar till fotbollshöjdaren
Internationella fotbollförbundet (FIFA) har valt om Gianni Infantino som president. Den 52-årige schweizaren har en årslön på drygt 40 miljoner kronor.

Grafittimålaren: ”Kräv strejken!”
När han äntligen fick ett vanligt jobb började inflationen äta upp lönen. Nu försöker han så ett frö om kamp för reallöneökningar.

En annan slags krogshow
– Det är restaurangbranschen som är temat, men det är mycket om arbetsliv egentligen, säger vissångerskan Stina Künstlicher som tillsammans med poeten Henrik Johansson gör en krogshow om krogkneg.

Hungerkravallerna 1917: Kvinnorna i fronten för bröd och rättvisa
Under krigs- och hungeråret 1917 gjorde arbetarkvinnor runt om i Sverige uppror för rätten till bröd. Hjördis Fohrman berättar om hungerkravallerna som drev klassmotsättningarna i landet till sin spets.

”Litteraturstaden” Göteborg skär ner i biblioteken
6 miljoner kronor ska tas från bokinköpen i Göteborgs bibliotek. Beslutet klubbades igenom förra veckan och är en del av det rödgröna styrets nedskärningsattack på kultursektorn. – De har en dumsnål syn på ekonomin, menar Eva Stolpe från Folkbibliotekens vänner.

Femton feministiska filmer
På Internationella kvinnodagen ska man ut och demonstrera. Men senare, på internationella kvinnokvällen, kan man unna sig lite film. Här är 15 filmer med kvinnor i fokus.

Post-traumatisk poesi
– Postnord är en organisation som varit väldigt hård mot väldigt många väldigt länge på ett sätt som inte är hållbart, säger poeten Anna Arvidsdotter, som nyligen bokdebuterade med en diktsvit om sin tid som brevbärare.

Kommentar: Reinfeldt föreslås som fotbollstopp – 51-procentsregeln under hot?
En enig valberedning föreslår förra statsministern och moderaten Fredrik Reinfeldt till ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Det kan vara början till slutet för den hittills heliga 51-procentsregeln i svensk idrott.

Sista kvällen med Dogge
Doggelito och grabbarna tog svensk rap från förorten till stugorna. En period var de både störst och först i hiphop-Sverige. Nästan 20 år efter uppbrottet får publiken på Nefertiti i Göteborg återuppleva ett decimerat Latin Kings.

Strejken som torrlade Sverige
När ett par hundra tjänstemän och arbetsledare vid Vin & Spritcentralen gick i strejk i februari 1963, torrlade de Sverige. Det var inte Systembolagets personal som strejkade, men eftersom V&S var systemets enda leverantör så fick det följder också i butikerna. Proletärens Janne Bengtsson berättar om den stora spritstrejken för 60 år sedan.
Prenumerera
Få Proletären i brevlådan eller i mobilen varje vecka. Du får tidningen hem i brevlådan varje vecka och får dessutom tillgång till e-tidningen i webbläsaren eller i Proletärens app